ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Какво планира европейската зелена столица Валенсия за 2024 г.?

Повече от 400 устойчиви събития ще се проведат в испанския град

Споделяне:

Испанският град Валенсия пое поста на европейска зелена столица от естонската столица Талин, давайки тласък на повече от 400 устойчиви събития, които ще се проведат през 2024 г., предава Евронюз.

Наградата се присъжда от 2010 г. и генерира сериозно съперничество между големите градове в ЕС, докато преминават към чиста енергия, по-добре защитават природата и подобряват живота на жителите си.

Валенсия спечели титлата „Зелена столица“ поради амбициозната си стратегия за устойчивост и волята си да се поучи от уроците в миналото“, казва европейският комисар по околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкевичюс.

В продължение на много десетилетия градът е тласкан напред от смело гражданско движение, което поддържа истинска промяна. Хората са истинският актив на Валенсия”, добавя той.

Защо Валенсия е най-зеленият град в Европа?

Валенсия може да се похвали с над два милиона квадратни метра паркове и градини, което я прави популярна туристическа дестинация за останалата част от Европа. Само на 10 километра южно от центъра се намира Национален парк Албуфера – лагуна, която е защитена зона и е описана като „белите дробове“ на града от кмета на община Алфафар Рамон Адсуара.

Мотото на Валенсия е „На мисия заедно“ и градските власти бяха похвалени от Комисията за работата с жителите за постигане на техните цели за неутралност по отношение на климата и опазване на околната среда.

Като част от мисията да стане въглеродно неутрален до 2030 г., редица екологични инициативи се провеждат пилотно в целия град.

Много от тях се намират в района Кабаниял, исторически дом на местната рибарска общност. В общинския пазар Кабаниял с площ от 3500 квадратни метра, например, климатизацията вече се захранва от слънчеви панели на покрива.

Наблизо в Лас Навес се намира първата „социализирана слънчева централа“ във Валенсия, около 80 процента от която е финансирана от отделни граждани, всеки от които е дал между 100 и 2000 евро за дял в генератора за възобновяема енергия.

Други екологични инициативи включват интелигентно осветление по крайбрежието, където повече от 20 000 стълба за лампи са оборудвани с енергоспестяваща технология. Стълбовете за лампи са също така и точки за зареждане на електромобили, инициатива, осъществена с подкрепата на финансирания от ЕС проект MAtchUP.

Как Валенсия става дори още по-зелена?

Поемаме щафетата от Талин и го правим с голяма сила. Започва година, в която ще се проведат повече от 400 дейности, където Валенсия ще бъде фарът на зелените политики в Европа за изграждане на по-хуманен, по-устойчив и по-подготвен за борба с изменението на климата град“, заяви кметът на Валенсия Мария Хосе Катала.

Ето някои от водещите проекти:

Опазване на парка Албуфера

Една от инициативите на Европейската зелена столица Валенсия е Албуфера да бъде обявен за биосферен резерват.

Националният парк притежава най-голямата сладководна лагуна в Испания, дом (понякога) на 300 различни вида птици, особено водоплаващи птици, включително фламинго.

Това е специална защитена зона от 30 години, но превръщането му в биосферен резерват на ЮНЕСКО би му придало още по-голямо значение като „място за изучаване на устойчиво развитие“.

Нови зелени маршрути във Валенсия

Валенсия е проектирала три нови маршрута, за да покаже активите на града и напредъка в три ключови области: природа, включително Албуфера; устойчива мобилност с по-голямо насърчаване на обществения транспорт, колоезденето и ходенето пеша; и възстановяване на общественото пространство за удоволствие на гражданите.

Първият нов маршрут се нарича „зелената река“ и обхваща деветте километра от градината Турия – един от най-големите градски паркове в Испания, който проследява коритото на бившата река Турия. Описва се като „здрав гръбнак“ с ясни климатични предимства: остава с три градуса по-хладен от другите райони на града, като същевременно действа като естествена гъба, която задържа и филтрира водата в почвата, като по този начин предотвратява наводнения и ерозия.

Вторият маршрут отвежда пешеходци през центъра, през площади и пешеходни улици, които демонстрират ангажимента на Валенсия към устойчивата мобилност.

Маршрут 3 обхваща „трите естествени килера“ на града: крайградска овощна градина, зарибеното с риба Средиземно море и Албуфера със заобикалящите го оризови полета, където паелята е била приготвена за първи път.

Също така в натоварения график на Валенсия е среща на върха за климата, която планира да бъде домакин, събирайки повече от 200 европейски града, за да катализира прехода на континента към климатична неутралност.

Валенсия ще получи 350 000 евро от ЕС, които да вложи в зелените си усилия тази година.

Европейска зелена столица за следващата година ще бъде Вилнюс, а мястото за 2026 г. все още е отворено за участие – с краен срок 30 април 2024 г. и повече информация тук.

Прочетете още:

10-минутен град: Как Брюксел планира да се превърне в подходящ за пешеходци зелен център?

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ