ESG News

В Турция заработиха още 34 водноелектрически централи

За две десетилетия в страната са построени над 600 системи за производство на хидроенергия

Споделяне:

Хидроенергията е един от най-важните сектори за инвестиции в Турция, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган при откриването на 34 наскоро построени водноелектрически централи с очаквана годишна мощност от общо 2.3 TWh.

Турция добави 605 водноелектрически системи през последните две десетилетия, увеличавайки общия брой до 730, каза президентът. При официалното откриването на 34 блока, поръчани от Главна дирекция на държавните хидротехнически съоръжения (DSI), той подчерта, че страната разполага с ограничени ресурси и че водата е незаменима за живота, здравето, развитието и околната среда. Президентът подчерта ролята на водата за предотвратяване на сушата и бедността.

Новите водноелектрически централи имат очаквана годишна мощност от общо 2.3 TWh. Ердоган каза, че водноелектрическата енергия е един от най-важните сектори за инвестиции в Турция. Той отбеляза, че най-високият язовир досега, Юсуфели, е пред завършване. Водноелектрическата централа е планирана с мощност 540 MW и производство на 1.9 TWh електроенергия годишно.

Президентът каза, че новите водноелектрически централи струват 870 млн. евро и ще се изплатят за шест години. Друг голям проект в процес на подготовка е 160 MW хидроенергиен комплекс Silvan с осем язовира. Това ще даде възможност за напояване на 235 000 хектара земя, добави Ердоган.

Начинанието е част от Проекта за регионално развитие „Югоизточен Анадол“ (GAP). Предвижда се съоръжението в Диарбекир да побира 7.3 милиарда кубически метра вода.

Според Международната агенция за възобновяема енергия Турция е имала 31.5 GW инсталирани водноелектрически централи в края на миналата година.

Трябва да се отбележи, че министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез току-що обяви, че общият капацитет на електроенергия в страната е надхвърлил 101 GW и че възобновяемите източници представляват 54%. Той също така каза, че търгът за слънчева енергия YEKA GES-5 ще бъде стартиран след месец или два за комбинирани 1.2 GW.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ