ESG News

Снимка: Борислав Данчов
Снимка: Борислав Данчов

Трансформация в действие: Зеленото финансиране на ЕИБ

До 2030 г. целим да бъдат подкрепени зелени инвестиции в размер на 1 трилион евро, заяви Пилар Солано

Споделяне:

Европейската инвестиционна банка е един от най-големите спонсори на зеленото финансиране. По-голяма част от средствата, които отпуска, са предназначени за климата и околната среда, като целта е до 2030 г. да бъдат подкрепени зелени инвестиции в размер на 1 трилион евро. От края на 2021 ЕИБ спря да подкрепя енергийни проекти, свързани с изкопаеми горива. Това заяви Пилар Солано от Европейската инвестиционна банка по време на форума ESG&Friends: Transformation in Action, организиран от първата в България медийна платформа за устойчив бизнес ESGnews.bg.

Тя посочи, че банката се финансира основно на капиталовите пазари и е пионер в зелените облигации и облигации, свързани с климата.

Предимството на нашето финансиране е, че ние подкрепяме формирането на капитал в дългосрочен план и прехвърляме финансовото предимство, което ние самите успяхме да получим от капиталовите пазари. ЕИБ се финансира главно чрез капиталовите пазари. Ние сме пионери във финансирането със зелени облигации”, заяви Пилар Солано.

По думите ѝ 36,5 милиарда от заемите на Европейската инвестиционна банка през миналата година са били обозначени със зелено.

Ние се занимаваме основно с дългосрочно кредитиране и затова предлагаме дългосрочни заеми. Предлагаме и гаранции. Също така се занимаваме с дялови инвестиции главно чрез Европейския инвестиционен фонд, но и с консултантски услуги, които са много разпространени, включително и в България. Целта ни е да работим в две насоки – предварителна подготовка на проекти и техническа помощ. И също така комбинираме нашето кредитиране с други източници на публично финансиране. Това е същината на нашата иновация. По-голямата част от нашето кредитиране е дългосрочно, персонализирано и много гъвкаво”, каза Пилар Солано, като допълни, че се надява скоро и в България да има консултантски услуги.

Програма за закупуване на зелени облигации на ЕИБ

Целта на зелените облигации е изключително финансиране на проекти или дейности със специфична екологична цел. Всички проекти трябва да са зелени, независимо какво се финансира. Има стандартизация и критерии, които помагат на инвеститорите да видят какво да облагат, купуват и инвестират. Това, което е важно на този етап е, че започнахме да приоритизираме в три насоки – да няма таксономия за социалния елемент, приоритизираме соларните инсталации и общини или региони, които искат да диверсифицират финансите си”, обясни представителят на ЕИБ.

Чрез издаването на зелена облигация, емитентите сигнализират за своя ангажимент към решаване на зелени и екологични проблеми както външно, така и вътрешно, като финансират проекти с ясни екологични ползи. Те могат също така да постигнат по-голяма диверсификация на инвеститорската си база.

Отличният кредитен рейтинг позволява на ЕИБ да привлича средства при изгодни условия, а от тези предимства се възползват клиентите. Банката е най-големият наднационален емитент на зелени облигации, които подкрепят възобновяемата енергия, енергийната ефективност, чистата вода и канализацията.

По отношение на правната рамка и политическата несигурност в страната, представителят на ЕИБ заяви, че всеки може да кандидатства за финансиране с оглед на регулациите.

Ние подкрепяме всички държави членки, а България е такава. Но ако нямате добър рейтинг, ще бъде трудно да участвате в капиталовия пазар”, подчерта Пилар Солано.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ