Шведска компания изгражда ферми в супермаркети като екологично решение за отглеждане на плодове и зеленчуци. Решението от SweGreen, което вече е налице в Швеция и Германия, е начин да се отговори на недостига на вода, липсата на земеделска земя и зависимостта от глобалната геополитика, предава Евронюз.
Отглеждането на зеленчуците на местно ниво също ще намали емисиите от транспорта, ще осигури по-дълъг срок на годност и ще подобри вкуса им. Това решение за отглеждане в магазина използва хидропонен метод, при който растенията се отглеждат вертикално в тапи от минерална вата във вода без почва.
Всяка платформа за отглеждане може да отглежда еквивалентно количество храна на до три хектара земеделска земя. Клиентите могат да видят как зеленчуците растат и се берат пред очите им, за да ги вземат след това от рафта.
В момента SweGreen може да отглежда до 100 различни вида култури, които включват маруля, копър, мента и магданоз.
„Ние добавяме към нашето портфолио микрозелени растения, тестваме плодоносни растения и обмисляме да отглеждаме и ягоди“, казва Сепер Мусави, главен директор по иновациите и ръководител на SweGreen X.
Как AI помага на вертикалните ферми на SweGreen?
Някои потребителски тенденции са лесни за забелязване.
„По време на летните фестивали единственото нещо, което се продава в Швеция, е копър. А в средата на лятото основният продукт ще бъде например мента“, казва Мусави.
Времената на растеж на растенията, сезонността и потребителските предпочитания обаче създават предизвикателства, така че компанията се обръща към изкуствения интелект, за да помогне в процеса на вземане на решения.
„Това е един от случаите на използване на изкуствения интелект в селското стопанство. Имаме инструмент с изкуствен интелект, който дава рецептата за растеж на нашите производители, така че хората, които работят в супермаркета, да получат списък със задачи, който им осигурява точно онези продукти, които са необходими в този ден“, казва Мусави.
В зависимост от размера на супермаркета и неговите нужди, клиентите на SweGreen могат да избират между 45 квадратни метра в най-големите магазини, където има капацитет от 300 култури на ден, до 12 квадратни метра в най-малките магазини със 116 култури на ден.
Преместване на фермата в различни пейзажи
Супермаркетите не са единствените, които на местно ниво търсят екологосъобразно решение – ресторанти, хотели, университети и собственици на имоти също искат да се включат в играта.
Fotografiska Stockholm, съвременен музей на фотографията, изкуството и културата, възприе това решение за изискано хранене в своя ресторант, за да запази менюто сезонно и устойчиво.
„Заедно с тези момчета и техните звездни готвачи проучихме какъв вид растения могат да имат за гарниране, за допълване, за хранене, за начален вкус, за коктейли, за допълване на нещата. Търсихме и практична храна, която е питателна, има вкус, но може да се използва като централен елемент в чиниите, например“, обяснява Мусави.
SweGreen е награждавана и номинирана няколко пъти за своето устойчиво производство на храни. През 2023 г. компанията спечели наградата за устойчивост на IKANO и беше номинирана за трета поредна година във FoodTech 500, глобален списък, който подчертава най-влиятелните стартиращи и разрастващи се компании в света за бъдещето на храните, технологиите и устойчивостта.