Коледните празници традиционно са поводи, при които угаждането е основен приоритет. Но празничните пиршества носят и проблеми с тях – а хранителните отпадъци са големи. Само в Европа всяка година се произвеждат около 88 милиона тона хранителни отпадъци, а в ЕС именно домакинствата са отговорни за повече от половината от общите хранителни отпадъци, пише изданието Euronews.
Как да намалим отпадъците по време на празненство, което толкова често се свързва с огромни количества храна? Пиер Кондамин е служител по политиката за отпадъците в Zero Waste Europe. Според него най-добрият подход да избегнете изхвърлянето на храната си е да промените начина си на мислене от самото начало.
Първият съвет е да готвите с превантивен подход. Това включва изчисляване на точното количество храна, което ще е необходимо, и съответното адаптиране на всички рецепти“, казва той.
Кондамин допълва, че Коледа е отлично време за солидарност. Можете да потърсите онлайн платформи за споделяне на храна или да дадете остатъците от храна на съседи или на някой в нужда.
Не става въпрос само за отделни неща, но и за това какво можете да направите за общността“, подчертава той.
Разлики в Европа
В Европа хранителните отпадъци варират в различните страни. В някои държави загубите се случват на потребителско ниво, докато в други са по-големи на производствено ниво. В Португалия например остават само 17 процента от храната, докато в ЕС като цяло те са 20 процента.
Кондамин казва, че част от причината за различията между държавите е законодателството във всяка нация. Някои държави като Франция задължиха супермаркетите да раздават храна, вместо да я изхвърлят. Европейският зелен нов курс има за цел да намали хранителните отпадъци с петдесет процента до 2030 г.
Кондамин казва, че е важно да се гледа към по-голямата картина.
Това е като кръгова визия за производството на храни и хранителните отпадъци са вградени в това, но е по-голямо, става въпрос за цялата устойчива хранителна система. Мисля, че първото нещо, което забравяме, е, че на първо място не става въпрос за пилеене”, коментира още той.
Какво да направите, за да намалите отпадъците по Коледа?
- Купувайте храна от местен произход: по-късите вериги на доставки е по-малко вероятно да генерират хранителни отпадъци.
- Споделете с общността: помагането на някой в нужда ще помогне и на планетата.
- Потърсете рецепти, за да направите нещо друго с остатъците: ябълките могат да бъдат направени на конфитюр например.
- Не пазарувайте храна, когато сте гладни: направете списък предварително и се придържайте към него.
Прочетете още:
Изкуствена или истинска коледна елха – кой е по-добрият избор за околната среда