На 21 юни 2023 г. бяха връчени годишните отличия SDG Pioneers 2023 България, в категориите Бизнес“ и „Малки и средни предприятия“. Тази година наградите за устойчивост, зад които стои Организацията на Обединените нации, отличават отделно малките и средни предприятия като иновативни лидери в устойчивото развитие, въпреки ограниченията им в ресурси, опит и финансиране.
Спирос Номикос и Роберто Санторелли ще представляват България на световния кръг на конкурса по време на срещата на върха на Глобалния договор на ООН през месец септември 2023 г. в Ню Йорк, САЩ. Постиженията във всяка една сфера се невъзможни без подкрепа от различни страни, а когато говорим за проекти с хоризонт десетки години, то е нужен сигурен
SDG Пионер 2023
Носителят на приза SDG Пионер 2023: Бизнес е Спирос Номикос, Изпълнителен директор на „Солвей Соди” АД. Той коментира:
Имаме амбициозен план: намаляване на въглеродния отпечатък от производството с 40% до 2027 г., прекратяване на използването на изкопаеми горива до 2030 г. и постигане на климатична неутралност до 2050 г.“.
Ключов за този преход е проектът за преобразуването на един от котлите на завода в Девня така, че да може да работи с 30% биомаса, спестявайки повече от 200 килотона въглеродни емисии. В партньорство с общините и държавата „Солвей Соди“ разработва и проект за високоефективно използване на алтернативни горива от предварително третирани неопасни отпадъци за производство на енергия.
Неговото изпълнение не само ще спомогне да се реши проблема с управлението на отпадъците в Североизточна България, но и ще доведе до намаляване на въглеродните емисии на компанията с 300 килотона, или 0,8% от общите емисии на страната.
Малки и средни предприятия
Носител на призът за малки и средни предприятия е Роберто Санторелли от „Куминяно Фрутс“ ООД, а отличието му бе връчено от Гинка Машова-Станчева, заместник-министър на труда и социалната политика.
Основана у нас през 1995 г., компанията на семейство Санторелли работи в хранително-вкусовия бизнес още от 1925 г. Развивана вече от трето поколение в семейството, тя има вертикално интегриран бизнес модел, следващ стратегията Farm to Fork, а дългогодишната им работа с местните производители е пример за устойчиво управление на веригата на доставки.
„Създадохме собствена овощна градина и повече от 25 години насърчаваме развитието на доставчиците си, като ги подкрепяме финансово и технологично за създаването на нови градини“, – разказа Роберто Санторелли.
„Постепенно диверсифицирахме продукцията си, за да можем да осигурим целогодишна заетост и максимално оползотворяване на продукцията на местните производители и да минимизираме отпадъците. Днес вече напълно използваме дори костилките от плодовете и дървесината на резитбата, за да произвеждаме пара. До края на тази година собственият ни соларен парк ще подсигурява над 80% от нуждите ни от електроенергия.“
ЕSGNews.bg е официален медиен партньор на събитието.