ESG News

Зелената сделка на местно ниво – търсят се най-добрите практики

Европейският комитет на регионите отправя покана за най-добри практики и ангажименти за климата

Споделяне:

Европейския комитет на регионите стартира инициатива за насърчаване на нисковъглеродни и устойчиви проекти, за да отговори на свързаните с климата ангажименти за намаляване на парниковите газове в Европейския съюз.

Ако вашият регион или град си е поставил за цел да намали емисиите си парникови газове до 2030 г. или до 2050 г. и има конкретен проект, насочен към целите на Европейската зелена сделка, тази покана от Комитета е точно за вас.

Социалните и екологични проблеми на нашето съвремие ни показват важността от спешни мерки за намаляване на въздействието от изменението на климата и от тясна колаборация между обществото и околната среда за справяне с енергийната криза и последиците от пандемията. Градовете и регионите играят съществена роля при постигането на целите на Европейския зелен пакт и на заложената в плана на ЕС климатична неутралност.

За да насърчи градовете и регионите да предприемат целенасочени действия в подкрепа на Зелената сделка, Европейският комитет на регионите отправя покана към всички членове на мрежата, заместници, млади политици, местни и регионални съветници за проекти, свързани с климатичните ангажименти.

Целта на поканата е проектите и най-добрите практики в платформата да демонстрират как градовете и регионите допринасят за екологичното възстановяване и за постигане на по-устойчиво и приобщаващо общество.

Какви проекти се търсят?

Проектите и инициативите, за които е отправена поканата, могат да бъдат както наскоро постигнати, така и текущи, а темите са следните:

  • Адаптиране към климата
  • Смекчаване на климата
  • Кръгова икономика
  • Въпроси, свързани с енергията, като енергийна ефективност, енергийна бедност или възобновяема енергия
  • Чиста мобилност
  • Нулево замърсяване
  • Залесяване и градско озеленяване
  • Зелени бюджети

 

Комитетът ще събере ангажиментите на местните и регионалните власти в областта на климата в карта, която да подпомогне усилията за укрепване ролята на градовете и регионите в прилагането на Парижкото споразумените и в управлението на климата в глобален мащаб. Това ще се случи преди Конференцията на ООН по изменението на климата (UNFCCC COP 27), която щесе проведе в Шарм ел-Шейх, Египет, през ноември 2022 г.

Проектите и ангажиментите ще бъдат публикувани в интерактивната карта на Европейския комитет по регионите и ще бъдат популяризирани сред институциите на ЕС, заинтересованите страни и пресата. Порталът на Зелената сделка на местно ниво може да откриете тук, а за да споделите вашите зелени проекти и климатични ангажименти, трябва първо да попълните тази кратка анкета.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ