ESG News

Япония изчислява „зеления“ си БВП

Страната иска да направи огромен скок към декарбонизацията си

Споделяне:

Япония направи първа стъпка в изчислението на „зеления“ брутен вътрешен продукт (БВП). Това отразява напредъка на страната в намаляването на емисиите на парникови газове в нейния икономически растеж, пише Reuters.

Премиерът Фумио Кишида превърна зелената трансформация в ключов политически елемент, тъй като правителството му се стреми да изпълни обещанието си да намали въглеродните емисии с 46% през 2030 г. спрямо нивата от 2013 г. За да изпълни тази цел обаче, страната трябва да направи огромен тласък към декарбонизация.

Третата по големина икономика в света нараства средно с 1.04% на година между 1995 и 2020 г., когато се отчете напредъка в намаляването на емисиите на парникови газове. Това бе обявено от кабинета в оценка, която използва метод на ОИСР за изчисляване на коригирания спрямо замърсяването растеж на БВП.

Без да се вземат предвид намаленията на емисиите, средният икономически растеж за този период е само 0.57%, обяви правителството.

Оценката следва обещанието в годишния план за изпълнението на икономическата политика на правителството, публикуван през юни, че ще продължи напред с ново измерване на „зеления БВП“.

Кабинетът отказа да даде повече подробности за по-нататъшните обявявания, като каза, че те все още се разглеждат.

През май Кишида представи план за емитиране на облигации за „зелен преход“ на стойност около 20 трилиона йени (150 милиарда долара), за да стимулира инвестициите за постигане на въглеродно неутрално общество. Той обеща да създаде и 10-годишна пътна карта за насърчаване на „зелени“ инвестиции.

 

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ