ESG News

Първата вятърна турбина с рециклируеми перки вече произвежда ток

Остриетата произведени с технологията RecyclableBlades могат да бъдат напълно преизползвани след края на експлоатационния им живот

Споделяне:

Първата вятърна турбина на Siemens Gamesa, оборудвана с технологията RecyclableBlades на германската компания, вече генерира енергия в офшорния вятърен парк Kaskasi в Германия. Това е първата търговска инсталация с технологията за напълно рециклируеми перки на Siemens и първата подобна технология в търговска експлоатация, според производителя и RWE – разработчик на проекта Kaskasi.

Офшорният вятърен парк с мощност 342 MW, който сега има девет от общо планирани 38 инсталирани турбини, ще включва няколко агрегата, оборудвани с B81 RecyclableBlades, всяка перка с дължина 81 метра и генератори SG 8.0-167 DD Flex.

„Пуснахме на пазара технологията RecyclableBlade само за 10 месеца – от стартирането през септември 2021 г. до инсталирането в проекта Kaskasi на RWE през юли 2022 г.“, каза Марк Бекер, главен изпълнителен директор на офшорното бизнес звено на Siemens Gamesa. „Този ​​крайъгълен камък бележи значителен принос към целта на Siemens Gamesa да разполага с напълно рециклируеми турбини до 2040 г.“

Каква е технологията?

Технологията RecyclableBlade е налична и за 108-метровите лопатки B108 на Siemens Gamesa, използвани в офшорната вятърна турбина SG 14-222 DD, и 115-метровите лопатки B115 на турбините SG 14-222 DD.

Остриетата са съставени от комбинация от материали, вградени в смола, за да образуват здрава, твърда структура, според Siemens. Компанията казва, че технологията RecyclableBlade позволява пълно рециклиране на перките в края на живота им.

Разделянето на смолата, фибростъклото и дървото, наред с други компоненти, се постига чрез използване на мек киселинен разтвор. След това материалите могат да отидат в кръговата икономика, създавайки нови продукти, като куфари или рамки за плоски екрани, без да е необходимо да се използват повече суровини, казаха от компанията.

Технологията RecyclableBlade е разработена в Олборг, Дания. Перките за проекта Kaskasi са произведени в Хъл, Обединеното кралство, а гондолите са произведени в Куксхафен, Германия.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ