ESG News

Вода без опаковка в София

„Софийска вода“ стартира екологична инициатива за предлагане на питейна вода в заведенията в столицата

Споделяне:

С началото на горещите дни, „Софийска вода“, част от Веолия, започва инициатива за вода без опаковка в столичните заведения. Целта е да насърчи заведенията, но и клиентите им да предлагат и поръчват чешмяна вода, каквато е практиката в много европейски столици и градове.

Питейната вода в София се нарежда в челните места на Европа по качеството. Тя се отличава с неутрално pH, около 7.2, заради високопланинския си произход главно от снеготопене.  Водата е мека и без характерен вкус и мирис, напълно подходяща за ежедневна употреба от всички възрасти.

С кампанията „Вода без опаковка“, „Софийска вода“ се опитва да разшири информираността за качеството на водата в София, но и да насърчи ограничаването на употребата на пластмаса.

В желанието си водата да бъде достъпна навсякъде, „Софийска вода“ намери партньори и съмишленици в лицето на Stolichna H20, от чиято дигитална карта вече можем да се информираме кои заведения в София предлагат чешмяна вода.

Освен заведения, интерес заявиха и магазини и дори офис сгради. Всеки от тях обозначи обекта си с кампанийния стикер, който показва, че на това място се предлага и чешмяна вода. Стикерът съдържа QR код, който води към подробна информация за качеството на водата в столичния град, включително за състава на водата и лабораторни изследвания във всеки район на София.

Питейната вода в София идва от Рила планина – язовирите „Искър“ и „Бели Искър“. Само за 2021 г. лабораторията на „Софийска вода“ е взела над 9000 проби от целия й път до крайния клиент, върху които е направила над 150 000 анализа. Ежегодните резултати показват, че софийската вода отговаря напълно и дори надхвърля държавните нормативни изисквания за качество на питейната вода.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ