ESG News

Вода без опаковка в София

„Софийска вода“ стартира екологична инициатива за предлагане на питейна вода в заведенията в столицата

Споделяне:

С началото на горещите дни, „Софийска вода“, част от Веолия, започва инициатива за вода без опаковка в столичните заведения. Целта е да насърчи заведенията, но и клиентите им да предлагат и поръчват чешмяна вода, каквато е практиката в много европейски столици и градове.

Питейната вода в София се нарежда в челните места на Европа по качеството. Тя се отличава с неутрално pH, около 7.2, заради високопланинския си произход главно от снеготопене.  Водата е мека и без характерен вкус и мирис, напълно подходяща за ежедневна употреба от всички възрасти.

С кампанията „Вода без опаковка“, „Софийска вода“ се опитва да разшири информираността за качеството на водата в София, но и да насърчи ограничаването на употребата на пластмаса.

В желанието си водата да бъде достъпна навсякъде, „Софийска вода“ намери партньори и съмишленици в лицето на Stolichna H20, от чиято дигитална карта вече можем да се информираме кои заведения в София предлагат чешмяна вода.

Освен заведения, интерес заявиха и магазини и дори офис сгради. Всеки от тях обозначи обекта си с кампанийния стикер, който показва, че на това място се предлага и чешмяна вода. Стикерът съдържа QR код, който води към подробна информация за качеството на водата в столичния град, включително за състава на водата и лабораторни изследвания във всеки район на София.

Питейната вода в София идва от Рила планина – язовирите „Искър“ и „Бели Искър“. Само за 2021 г. лабораторията на „Софийска вода“ е взела над 9000 проби от целия й път до крайния клиент, върху които е направила над 150 000 анализа. Ежегодните резултати показват, че софийската вода отговаря напълно и дори надхвърля държавните нормативни изисквания за качество на питейната вода.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ