ESG News

Устойчиво авиационно гориво от CO2 събира Microsoft, Alaska Airlines и Twelve в сътрудничество

Alaska Airlines, Twelve & Microsoft ще си сътрудничат в разработката на устойчиво авиационно гориво, произведено от уловен CO2

Споделяне:

Microsoft, Alaska Airlines и компанията за преобразуване на въглерод Twelve обявиха ново сътрудничество, целящо напредък в производството и използването на устойчиво авиационно гориво (SAF), получено от уловения от атмосферата CO2.

Дейността на Twelve е насочена към производство на химикали, материали и горива от въглерод, вместо от изкопаеми горива. За целта компанията използва технология за преобразуване на въглерод, която преобразува уловения CO2 в продукти, с вода и възобновяема енергия като начални ресурси и вода и кислород като крайни. Чрез инвеститори, един от които Microsoft Climate Innovation Fund, компанията успя да набере 130 милиона долара за усъвършенстване на технологията си.

„Като произвеждаме нашето дроп-ин гориво E-Jet от уловен CO2, можем бързо и ефективно да затворим въглеродния цикъл и да позволим на бизнеса да използва устойчиво емисиите за захранване на собствените си бизнес пътувания. Партньорството с ориентирани към прогреса марки като Alaska Airlines и Microsoft добавя тласък, докато работим за доставяне на обеми E-Jet в индустриален мащаб“, сподели Никълъс Фландърс, съосновател и главен изпълнителен директор на Twelve.

Въздушният транспорт е отговорен за около 2% от глобалните емисии на парникови газове, заради което е обект на все по-голямо внимание през последните години. Устойчивото авиационно гориво генерира много по-малко въглеродни емисии в сравнение с конвенционалното реактивно гориво и се смята за един от основните начини за намаляване на негативното влияние върху климата. Това гориво, за разлика от стандартното от изкопаеми горива, се произвежда от устойчиви ресурси, например от отработени масла, селскостопански остатъци, или както в този случай – от въглерод, уловен от въздуха.

Twelve произвежда нисковъглеродно реактивно гориво E-Jet чрез процес на преобразуване на енергия в течности с помощта на своята технология за преобразуване на въглерод. Новото сътрудничество между трите компании има за цел ускоряване на производството на това гориво, както и осъществяване на планирания демонстрационен полет и използване на горивото за някои  бизнес пътуванията на Microsoft в Аляска.

„Основано на нашата инвестиция от Фонда за климатични иновации в Twelve и връзката с Alaska Airlines, това сътрудничество предоставя възможност за ускоряване на декарбонизацията в авиационната индустрия чрез проучване как да се използват нисковъглеродни горива, произведени от възобновяема електроенергия, като E-Jet на Twelve“, заяви Елизабет Уилмот, директор на програмата „Въглерод“ в Microsoft.

През 2020 г. стартира партньорството на Microsoft и Alaska Airline с цел намаляване на въздействието на бизнес пътуванията по въздух на служители на Microsoft върху околната среда.

Даяна Биркет Раков, старши вицепрезидент по връзки с обществеността и устойчивост в Alaska Airlines, коментира:

„Ние сме поели ангажимент да направим SAF по-широкодостъпен, на достъпна цена, да спомогнем за пускането на нови алтернативи на пазара и да използваме тези горива в нашата дейност – път, който изисква действия на обществената политика и частни партньорства като това. Ние сме развълнувани да работим с Twelve и Microsoft, за да усъвършенстваме E-Jet горивото на Twelve, превръщайки уловения CO2 и възобновяемата енергия в гориво за нашите самолети.“

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ