ESG News

Устойчив старт за зелено бъдеще

Пощенска банка стартира процес по обновяване на служебния си автопарк, инвестирайки в автомобили с хибридно захранване

Споделяне:

Темите за устойчивото развитие и екологична съобразност на продуктите и услугите, които потребителите използват в ежедневието си, заемат все по-голямо място в политиките на големите компании. Освен това интересът на хората, търсещи постоянно решения за по-целесъобразно поведение, изгражда нови навици и дава стимул на отговорните бизнеси да създават редица екоиновации.

Електромобилността също е област, набираща скорост не само в Европа, но и по света, и все повече бива разглеждана и насърчавана като екологичната опция за транспорт. Тенденция е на пазара да навлизат все повече електрическите превозни средства и техните разновидности, които определяме вече не като бъдеща добра практика, а като задължителна част от настоящето.

Опазването на околната среда и борбата с климатичните промени са основополагащи и за корпоративните ценности на Пощенска банка. Като отговорна финансова институция и водещ фактор в нововъведенията и формирането на посоките на развитие на сектора в страната, банката отчита значението на екологичните и климатичните аспекти от дейността си в процеса на вземането на ключовите управленски решения.

Зелена светлина за нови възможности

Сред последните мащабни проекти, които Пощенска банка предприема в тази насока, е процесът по обновяването на служебния автопарк, като компанията инвестира в над 50 автомобила с хибридно захранване, които да служат за бизнес целите ѝ. Те комбинират мощността на батерията с двигателите с вътрешно горене и със сигурност са значима инвестиция, която допринася за по-екологосъобразна среда и генериране на по-малко вредни емисии сред природата.

Едни от най-ключовите области, в които най-често компаниите насочват усилията си за управление на въздействията си върху изменението на климата и околната среда, са намаляване на въглеродните емисии от консумацията на електроенергия и използването на хартия и вода. И в тази връзка финансовата институция стартира мащабен фотоволтаичен проект в Централната си бизнес сграда. Реализацията му ще позволи намаляването на въглеродния отпечатък и същевременно ще мотивира служителите да бъдат по-отговорни, но и горди, че техния работодател имплементира най-новите технологии за устойчивост.

Финансови решения за устойчив рестарт

Освен различните вътрешни инициативи, които Пощенска банка предприема по темата за устойчиво развитие, финансовата институция разполага и с богато портфолио от зелени продукти и услуги, насочени към своите клиенти и партньори. Специалният „ЕКО автокредит“ е разработен в синхрон със стратегията ѝ да подпомага зелената трансформация, като предлага  атрактивни условия за финансиране на изцяло електрически автомобили, щадящи околната среда. И тъй като европейските институции работят по новите стандарти, които ще изискват все по-строги регулации и по-високи норми за бензиновите и дизеловите двигатели, можем да заявим, че бъдещето определено е на електрическите и хибридни модели. Защото притежанието на такъв тип автомобил е свобода както за собственика му, така и за природата.

Екипът на финансовата институция твърдо вярва, че развитието на дългосрочната устойчивост на бизнеса е тясно свързано с цялостното развитие на обществото и повишаване на неговото цялостно благосъстояние. С финансовото си решение „Зелен кредит“ банката насърчава малките бизнеси, които имат зелени идеи да ги реализират свободно с нейната подкрепа. Той е насочен към екологични проекти на компании, които имат ясни цели как могат да редуцират отпечатъка си в природата.

Като модерна компания, работеща с отношение към опазването на околната среда, финансовата институция бе сред първите, които въведе иновативен начин за потвърждение на платежни документи с дигитален подпис. Благодарение на тази възможност, разходите за хартия са намалени с 43%. Пощенска банка непрекъснато разработва иновативни дигитални решения за своите клиенти, като им предлага удобството на банкиране от различни канали по всяко време и от всяко място и им помага да минимизират прякото си въздействие върху околната среда.

Дигиталният портфейл ONE Wallet

Пример за това са дигиталният портфейл ONE wallet, мобилната иновация Smart POS by Postbank, която превръща смартфона в ПОС терминал и е с добавена стойност за всеки собственик на малък или среден бизнес, заедно с обогатените функционалности на нейните дигитални зони за експресно банкиране, които дават възможност на потребителите да банкират самостоятелно. Клиентите получават електронна бележка при извършване на банкова операция или трансакция в дигиталните зони на банката и това не само улеснява процеса, но и пести хартия, с което компанията отново помага на природата.

Пощенска банка е и единствената банка в България, която в рамките на организационната си структура има Зелен борд и звено „Екологичен офис“, които работят за защита на околната среда както по отношение на ограничаването на ресурсите, използвани от финансовата институция, така и спрямо нейната финансираща дейност. Многопластовата политика за корпоративна социална отговорност на Пощенска банка е забележителна. Всяка година компанията реализира заедно със своите служители множество зелени проекти и инвестира в инициативи, свързани с насърчаване на образованието, спорта и предприемачеството у нас.

Повече информация за стратегическата визия и устойчива корпоративна политика на Пощенска банка може да бъде открита на официалния сайт на компанията.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ