ESG News

Има риск от изчезване на хората и той е недостатъчно проучен

Климатолозите предупреждават, че правителствата трябва да обърнат повече внимание на най-лошия сценарий

Споделяне:

Учени предупреждават за опасността около недостатъчното проучване на риска от изчезване на човешкото население в следствие на глобалното затопляне. Нарастващият брой емисии води до рекордно повишаване на температурите, което може да доведе до летален край и за хората.

Апокалипсис?

Този апокалиптичен сценарий не е проучен достатъчно и това може да ни изиграе лоша шега в следващ етап на разрастване на климатичната криза. При ненавременни мерки и задълбочаване на разрушителните ефекти от изменението на климата може да станем свидетели на масова климатична миграция, разпад на обществото и дори изчезване на човешкия вид.

„Изправени пред бъдеще на ускорено изменение на климата, докато оставяме слепи за най-лошите сценарии, е в най-добрия случай наивно управление на риска, но е фатално глупаво в най-лошия“, споделят учените в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Анализирането на механизмите за тези екстремни последици може да помогне за активизиране на действията, подобряване на устойчивостта и информиране на политиката.“

Учените са на мнение, че този фатален край не е задължително да се случи, но недостигът на изследвания около възможната катастрофа прави населението изключително уязвимо.

Климатична катастрофа?

Съгласно Парижкото споразумение правителствата имат за цел да ограничат глобалното затопляне до „доста под“ 2 градуса по Целзий. При затопляне от 1.5°C около 14 процента от населението на Земята ще бъде изложено на тежки горещи вълни поне веднъж на всеки пет години. При затопляне от 2°C този брой скача до 37 процента.

Няма достатъчно изследвания за това какво се случва след тази точка, предупреждава Люк Кемп от Центъра за изследване на екзистенциалния риск в университета в Кеймбридж.

Затопляне на планетата

Ако всички съществуващи обещания за намаляване на парниковите газове бъдат изпълнени, земята ще се нагрее с 1.9-3°C до 2100 г. Ако настоящите тенденции на емисиите продължат, диапазонът е 2.1-3.9°C.

„Ние знаем най-малко за сценариите, които са най-важни“, продължава Кемп. „Мисля, че е много малко вероятно да видите нещо близо до дори изчезване през следващия век просто защото хората са невероятно издръжливи. (Но) дори ако имаме един процент шанс да претърпим глобална катастрофа, да изчезнем през следващия век… това е твърде голям риск.“

Авторите на статията предупреждават за заплахата от „смесени опасности“, т.е. справянето с един проблем, което води след себе си друг. Те използват примера на електрическа инфраструктура, унищожаваща циклон, оставяйки населението уязвимо на последвалата смъртоносна гореща вълна.

Необратими климатични резултати

Съществува и риск от „напълно неизвестни“ – повратни точки, които предизвикват необратими климатични резултати, които все още не можем да предвидим.

Изследователите използват примера за загуба на групи от слоесто-купести облаци. Ако високите концентрации на CO2 накарат тези облаци да изчезнат, светът може внезапно да се затопли с приблизително 8°C.

„Има предупреждения от историята“, пишат авторите. „Промените в климата са изиграли роля в колапса или трансформацията на множество предишни общества и във всяко от петте събития на масово измиране в историята на Земята.“

Учените настояват Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC) да даде приоритет на специален доклад за вероятността от климатична катастрофа.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ