ESG News

Световният океан е в „извънредна ситуация“

„Най-голямата екосистема в света... все още е незащитена и умира, докато гледаме"

Споделяне:

От повишаването на морското равнище през окисляването на океана до замърсяването с пластмаса, нашата планета е изправена пред „извънредна ситуация в океана“. Това каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в първия ден от конференцията на ООН за обсъждане на проблемите на световния океан.

Конференцията, която се провежда в Лисабон, Португалия, от 27 юни до 1 юли, е международна среща, организирана съвместно от правителствата на Кения и Португалия с цел разработване на начини за използване на науката и иновациите за защита на световните океани. И Гутериш е категоричен, че тя се случва в спешен момент.

„За съжаление приехме океана за даденост и днес сме изправени пред това, което бих нарекъл извънредна ситуация в океана“, каза той, цитиран от The Guardian. „Трябва да обърнем течението.“

Гутериш цитира много от предизвикателствата, които човешката дейност е поставила пред океана, включително прекомерния улов, повишаването на нивото и заливането на част от по-ниската суша, мъртвите зони, причинени от замърсяването с хранителни вещества, и разпространението на пластмаса.

„Без драстични действия пластмасата може да надхвърли обема на цялата риба в океана до 2050 г.“, каза генералният секретар на ООН.

Той също така разкритикува световните лидери, че не са предприели действия в защита на океана. В момента няма единен набор от закони, регулиращи откритото море. Световните лидери от десетилетия работят върху споразумение за запазване на биоразнообразието извън националната юрисдикция, или Договор за открито море, но преговорите преди четири месеца не успяха да постигнат консенсус.

„Най-голямата екосистема в света… все още е незащитена и умира, докато гледаме”, каза активистката група Ocean Rebellion, цитирана от AP News.

Общо 64% от откритото море не се управлява от никоя държава и само 1.2% от тях са защитени, според The ​​Guardian.

Попитан от репортери защо смята, че все още не е постигнато споразумение за Договор за океана, Гутериш обвини „егоизма“.

„Някои хора все още смятат, че са достатъчно мощни, за да смятат, че международните води трябва да бъдат техни“, каза той.

Специалният пратеник на ООН за океана Питър Томсън обаче каза пред Reuters, че смята, че договор ще бъде сключен тази година. Следващият кръг от преговори е насрочен за август в Ню Йорк. Конференцията сега обаче предоставя и възможност за неформален напредък. Тя ще приключи с необвързваща декларация в петък.

Официално целта на конференцията е да насърчи действия за изпълнение на Цел 14 на ООН за устойчиво развитие: Живот под водата, според уебсайта на конференцията. Целта се фокусира върху устойчивото използване и управление на океаните и техните ресурси.

„За да мобилизира действия, конференцията ще се стреми да задвижи така необходимите научно обосновани иновативни решения, насочени към започване на нова глава от глобалните океански действия“, пише в уебсайта.

В изказването си Гутериш каза, че устойчивото управление на океаните може да произведе шест пъти повече храна и четири пъти повече възобновяема енергия от сегашното състояние на нещата. Той също така подкрепи целта за картографиране на 80% от морското дъно до 2030 г.

В конференцията ще участват около 7000 души. Сред тях има лидери и учени от повече от 120 държави.

Някои активисти изразиха скептицизъм относно полезността на конференцията.

„Лидерите в Лисабон ще се поздравят взаимно за това колко добре се справят със защитата на морето, докато океанската криза се задълбочава“, каза Лора Мелър от Greenpeace пред Reuters. „Нямаме нужда от друга говорилня, с неясни изявления и доброволни ангажименти.“

Въпреки това Гутериш каза, че обикновените хора, които не са на конференцията, трябва да играят роля, за да гарантират, че договорът за океана най-накрая ще бъде приет.

„Трябва да накараме хората да оказват натиск върху тези, които решават“, каза Гутериш.

Запишете се за нашия бюлетин

Тагове:
Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ