ESG News

Строежът на завода за български електромобили започва през септември

Компанията “Некст.е.Го” очаква 1 млрд. щатски долара инвестиции от Нюйоркската фондова борса

Споделяне:

През септември ще започне строежът на български завод за електромобили край Ловеч. Заводът вече има разрешително за строеж, като инвестицията възлиза над 280 млн. лв. Той ще включва четири сгради и писта, на която ще се тестват автомобилите. За всяка от сградите ще има зелена система, а на покривите – соларни панели. Според първоначалния план на паркинга ще бъдат монтирани 20 електрически зарядни станции.

Къде и как ще се строи?

Заводът ще бъде изграден в “Индустриален парк Балкан” в северната промишлена зона на Ловеч с общ капацитет с над 500 работни места, съобщава „24 часа“. Заводът вече фигурира в местния регистър със своя инвестиционен план, има и Оценка на въздействието върху околната среда. По план трябва да заработи до края на 2023 г., когато ще бъде напълно оборудван и готов да започне изработката на първите автомобили. До края на 2024 г. трябва да започне по-мащабно производство според новите стандарти в Европа, а до 2025 г. ще достигне своя пълен производствен капацитет.

Теренът, на който ще се строи, е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, които държат 49.998% от “Некст.е.Го България”. Останалите 50.002% са на германската компания за електромобили Next.e.Go Mobile, която излиза на Нюйоркската фондова борса в търсене на инвеститори и очаква оценка от 1 млрд. долара.

Заводът има и получен сертификат за инвестиция клас А от август 2021 г.

Компанията е подписала меморандум с държавата за отпускане на помощ в размер на 34 млн. евро, които ще получи при няколко условия. Първо, до 2024 г. заводът трябва да има производствени активи в експлоатация, както и отворени 250 работни места. Второ, до 2027 г. трябва да има продадени минимум 10 хил. автомобила и 365 работни места.

Инвестиции в производство

Next.e.GO Mobile обяви партньорство с Athena Consumer Acquisition Corp, които ще инвестират в компанията за електрически автомобили 235 млн. долара от доверителна сметка и до 50 млн. долара дългово инвестиране. Още 150 млн. долара се очаква да бъдат предоставени съгласно споразумение за закупуване на акции в режим на готовност, като тези средства се планира да финансират увеличаването на производството.

“Тази трансакция ще ни позволи да ускорим растежа си, да разширим глобалния си обхват и да продължим нашия опит в иновациите. Ние сме в добра позиция да се възползваме от нарастващите световни тенденции за декарбонизиране на градската мобилност, особено в пренаселени градове, като същевременно използваме нашата уникална децентрализирана производствена технология и предоставяме икономическа добавена стойност”, коментира Али Везвай, председател на борда на директорите.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ