ESG News

„Солвей“ и „Веолия“ стартират проект за енергиен преход

Инсталацията за производство на енергия от RDF гориво ще намали значително емисиите на CO2 на завода на „Солвей“ за калцинирана сода в Домбал-сюр-Мерт

Споделяне:

„Солвей“ и „Веолия“ стартират реализирането на промишлен инвестиционен проект за енергиен преход („Домбал Енержи“), чиято цел е да замени въглищата с гориво, получено от отпадъци (RDF), за производството на чиста и конкурентоспособна енергия за централата с историческо значение в Домбал-сюр-Мерт. Проектът ще гарантира конкурентоспособността на завода и ще намали емисиите на CO2 с 50%.

Инвестиционният проект за енергиен преход ще работи с гориво, произведено от отпадъци, които не могат да бъдат рециклирани, като така се дава възможност за намаляване наполовина на въглеродния отпечатък от промишлената дейност и спиране на вноса на 200 000 тона въглища годишно. На площадката на Домбал-сюр-Мерт, „Веолия“ ще достави когенерационно съоръжение, което ще оползотворява годишно 350 000 тона гориво, получено от отпадъци (RDF).

Новото съоръжение, което ще се изгради от „Солвей“ и ще се експлоатира от „Веолия“, ще бъде с капацитет от 181 мегавата топлоенергия и 17.5 мегавата електроенергия, които ще се използват повторно в промишления процес.

Проектът „Домбал Енержи“ е първият във Франция, който ще постигне затворен зелен енергиен цикъл и по-специално:

  • Намаляване на екологичния отпечатък на станцията (намаляване на емисиите на CO2 с приблизително 50% или 240 000 т CO2 годишно);
  • Спиране на използването на изкопаеми горива, като внасяните от чужбина въглища се заменят с получено от отпадъци гориво, произведено във Франция, основно в регион Гранд Ест и в съседство;
  • Създаване на нова възможност за справяне с отпадъците, за които първоначално не е било възможно рециклиране, чрез трансформирането им в зелена енергия;
  • Намаляване на потреблението на вода със 7%.

„Пионер в промишлената екология, „Веолия“ отново се утвърждава като основен партньор на компании в промишления сектор и  им помага да постигнат целите си за намаляване на въглеродните емисии“, каза Антоан Фреро, Председател и Главен изпълнителен директор на „Веолия“. „Щастливи сме да участваме в този проект с партньор като „Солвей“ и да допринасяме за декарбонизацията на индустрията като част от подхода за екологична трансформация.“

 

Главният изпълнителен директор на Групата „Солвей“ Илхам Кадри допълни „Радваме се, че ще си партнираме с „Веолия“ по този проект, който ще ни позволи да спрем използването на въглища във втори завод за калцинирана сода след завода в Райнберг в Германия“.

 

Тази трансформация на централата дава реално предимство в контекста на променливите цени на изкопаемите горива и данъците, налагани от европейските регламенти за използването на въглища.  Повишаването на конкурентоспособността позволява поддържането на станцията и запазването на работната ръка, като осигурява пряко и непряко 1 000 работни места. Проектът се ползва с подкрепата на регион Гранд Ест и Френската агенция за управление на околната среда и енергията.

За завода за калцинирана сода в Домбал-сюр-Мерт

Основан през 1873 г. в  регион Лорейн, заводът е един от най-старите производители на калцинирана сода в Групата „Солвей“. Той произвежда повече от 500 хил. тона натриев карбонат и бикарбонат на година, основно за местните си клиенти. С общо 3 200 служители, заводът в Домбал и други 10 завода правят „Солвей“ един от световните лидери в производството на калцинирана сода и натриев бикарбонат. Продуктите и решенията на компанията, са предназначени за стъкларската и химическата промишленост, за индустрията с перилни препарати, използвани и в здравеопазването, хранително-вкусовия сектор, фуражите и за пречистване на димни газове, като  се предлагат в повече от 120 страни.

За Солвей

„Солвей“ е компания с повече от 23 000 служители в 64 държави. Групата търси начини да създава устойчива споделена стойност за всички, по-специално чрез своя план „Солвей – една планета“, който се основава на три стълба: опазване на климата, запазване на ресурсите и насърчаване на по-добро качество на живот. Иновационните решения на Групата допринасят за създаване на по-безопасни, по-чисти и по-устойчиви продукти за дома, хранителни и потребителски стоки, самолети, автомобили, батерии, интелигентни устройства, системи за пречистване на водата и въздуха и приложения в медицината. Основаната през 1863 г. „Солвей“ постигна нетен оборот от 9 млрд. евро през 2020 г.

За Веолия

Групата „Веолия“ се стреми да се превърне в компания – еталон за екологична трансформация. С почти 220 000 служители по света, Групата проектира и реализира кардинални решения, полезни и практични едновременно за управлението на водите, отпадъците и енергията. Чрез трите си взаимодопълващи се дейности, „Веолия“ съдейства за осигуряването на достъп до ресурсите, съхраняване на наличните ресурси и тяхното възобновяване. През 2021 г. Групата „Веолия“ доставя водоснабдителни услуги на 79 млн. души, канализационни услуги – на 61 млн. души, произвежда почти 48 млн. МВтч  електроенергия и рециклира 48 млн. т отпадъци.

В България „Веолия“ развива дейност чрез дружествата „Софийска вода“ АД, „Веолия  Енерджи  Варна“ ЕАД и „Веолия Сълюшънс България“ ЕАД.

Veolia ще добива въглеродно-неутрално биогориво от производство на целулоза

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ