ESG News

Служителите се нуждаят и от „емоционална заплата“

Все още размерът на възнаграждението е решаващ при избора на работодател, но не е достатъчен за задържането в компанията

Споделяне:

Глобалната COVID пандемия промени очакванията на служителите, изискванията им и тяхното отношение към работата и  работодателите. Това показват данните от глобално проучване на компанията за HR услуги The Adecco Group, проведено сред хиляда служители и 155 компании.

И работодателите, и служителите са на еднакво мнение по основните критерии, които мотивират хората да кандидатстват и да се задържат за работа. Те са съгласни, че заплатата е най-важното съображение, а следващите две позиции са: атмосферата на работното място и възможностите за кариерно развитие.

Почти 3/4 от компаниите смятат, че заплатата има най-голямо значение за хората, които наемат. Това твърдение обаче се споделя само от половината от анкетираните служители.

„Все по-често хората търсят нещо повече от заплатата от компаниите, за които работят. За тях е изключително важна и „емоционална заплата“ – нефинансовите придобивки, които дават усещане за цел, смисъл и принадлежност. Увеличаването на заплатите с 35% няма да има особен ефект върху задържането на талантите, ако хората не се чувстват уважавани и ценени. Когато не умеем да покажем на хората, че са признати, те скоро ще си тръгнат“, коментира Димитър Иванов, търговски и оперативен директор на Adecco България.

На база своя дългогодишен опит и на анализа на данните от проучването, експертите от Adecco обобщават формулата за наемане и задържане на таланти:

Ориентирана към хората корпоративна култура

Създайте среда, която подхранва таланта на вашите екипи, и където всеки човек може да участва и да почувства, че гласът му се чува. Разберете силните страни на всеки член на екипа и неговите очаквания за работата му в компанията. Когато служителите се чувстват чути, разбрани и обгрижени, те работят по-усърдно, поемат повече рискове и помагат на другите да успеят. Това от своя страна подобрява задържането на таланти.

Изграждането на ориентирана към хората култура означава да се започне от топмениджмънта на компанията и да се насърчават средното ниво управляващи да се грижат за своите екипи – не само като професионалисти, но и като хора. Средният и висшият мениджмънт трябва да отделят време, за да се свържат с хората си и да научат повече за техния живот, семейство, чувства и здраве. Говоренето единствено и само за поставените персонални бизнес цели на всеки служител отчуждава екипите.

Хората остават в компании, от които се чувстват ценени, и пандемията ни показа, че корпоративната съпричастност играе съществена роля. Преминаването към дистанционна работа изисква нова, по-съвместна форма на лидерство. Да бъдем чувствителни към нуждите на нашия екип, означава наистина да го познаваме. Това създава щастливо, здравословно и психологически безопасно работно място за всички.

Създайте култура на принадлежност

Атмосферата на работното място е на второ място по важност и се споделя от 36% от анкетираните служители в проучването на The Adecco Group.

Хората разгръщат таланта си и увеличават лоялността си към настоящия работодател, когато могат да задават въпроси, да дават обратна връзка, да предизвикват решения и да предлагат решения.

Затова е изключително важно провеждането на редовни, вътрешни, анонимни анкети за удовлетвореност, в които служителите да споделят какво работи и какво не работи в компанията. Това е много успешен инструмент за насърчаване на чувството за приобщаване и принадлежност.

Груповият интелект винаги е по-добър от индивидуалния, а най-интелигентните групи са тези, които са чувствителни към нуждите на другите.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ