ESG News

Слънчевите панели на „Умното цвете“ генерират до 40% повече енергия

Smartflower или „Умното цвете“ е соларна инсталация, която произвежда чиста възобновяема енергия, достатъчна да зареди и кола

Споделяне:

Smartflower или „Умното цвете“ е соларна инсталация, която произвежда чиста възобновяема енергия, достатъчна да зареди и кола.

Дизайнът е вдъхновен от природата – слънчевите панели се разгръщат като венчелистчета и точно както слънчоглед се обръщат, следвайки слънцето цял ден.

Инсталацията е изградена от 12 панела, които автоматично се разгъват всяка сутрин при изгрев слънце и се местят по слънцето, така че да хванат най-перфектния ъгъл. Вечер или при бури и опасни атмосферни условия панелите се сгъват обратно в безопасна позиция. Умното цвете се и самопочиства при всяко сгъване и разгъване, с което оптимизира събирането на слънчева енергия.

Smartflower е 5-метрово съоръжение, предварително сглобено и инсталирането му отнема само няколко часа. Дори и след инсталация може да бъде местено. Умното цвете е подходящо за захранване както на бизнеси, така и на домове.

За година произвежда между 4,000 и 6,200+ kWh.

Освен уникален дизайн „цветето“ притежава и иновативна батерия за оптимално съхранение на произведената енергия. Интегрираната система за енергийно съхранение е предоставена в партньорство с NEC Energy Solutions. Тези батерии могат да издържат и при екстремни температури (от -40°C до +60°C), както и притежават до 50 пъти по-дълъг цикъл на живот. Освен това времето за зареждане е 100 пъти по-бързо от стандартните батерии.

През март 2021 г. Vodafone Испания инсталира Smartflower в централата си в Мадрид, за да постигне целите си за захранване от 100% възобновяема електроенергия. Същата година 350 от „цветята“ са били инсталирани в САЩ и 1800 – в Европа.

Едни от най-устойчивите дизайн решения са именно тези, които имитират природата. В събирането на слъчева енергия растенията са най-големите специалисти и иновациите в тази сфера логично се обръщат точно към тях за вдъхновение.

 

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ