ESG News

Слънчевите панели на „Умното цвете“ генерират до 40% повече енергия

Smartflower или „Умното цвете“ е соларна инсталация, която произвежда чиста възобновяема енергия, достатъчна да зареди и кола

Споделяне:

Smartflower или „Умното цвете“ е соларна инсталация, която произвежда чиста възобновяема енергия, достатъчна да зареди и кола.

Дизайнът е вдъхновен от природата – слънчевите панели се разгръщат като венчелистчета и точно както слънчоглед се обръщат, следвайки слънцето цял ден.

Инсталацията е изградена от 12 панела, които автоматично се разгъват всяка сутрин при изгрев слънце и се местят по слънцето, така че да хванат най-перфектния ъгъл. Вечер или при бури и опасни атмосферни условия панелите се сгъват обратно в безопасна позиция. Умното цвете се и самопочиства при всяко сгъване и разгъване, с което оптимизира събирането на слънчева енергия.

Smartflower е 5-метрово съоръжение, предварително сглобено и инсталирането му отнема само няколко часа. Дори и след инсталация може да бъде местено. Умното цвете е подходящо за захранване както на бизнеси, така и на домове.

За година произвежда между 4,000 и 6,200+ kWh.

Освен уникален дизайн „цветето“ притежава и иновативна батерия за оптимално съхранение на произведената енергия. Интегрираната система за енергийно съхранение е предоставена в партньорство с NEC Energy Solutions. Тези батерии могат да издържат и при екстремни температури (от -40°C до +60°C), както и притежават до 50 пъти по-дълъг цикъл на живот. Освен това времето за зареждане е 100 пъти по-бързо от стандартните батерии.

През март 2021 г. Vodafone Испания инсталира Smartflower в централата си в Мадрид, за да постигне целите си за захранване от 100% възобновяема електроенергия. Същата година 350 от „цветята“ са били инсталирани в САЩ и 1800 – в Европа.

Едни от най-устойчивите дизайн решения са именно тези, които имитират природата. В събирането на слъчева енергия растенията са най-големите специалисти и иновациите в тази сфера логично се обръщат точно към тях за вдъхновение.

 

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ