ESG News

Слънчевата енергия спасява Тексас това лято

Рекордните жеги и невъобразимите цени на природния газ поставиха електрическата мрежа на щата пред критична ситуация

Споделяне:

В понеделник жителите на американския щат Тексас, много от които все още страдат от повредата на електрическата мрежа през февруари 2021 г., бяха подготвени за лоши новини. Съветът за електрическа надеждност на щата предупреди, че ситуацията е ужасна поради „прогнозиран недостиг на резервен капацитет без налично пазарно решение“. Бе обявено, че ако нещата се влошат, може да са необходими постоянни прекъсвания, пише местното издание Texas Monthly.

За щастие най-лошото не се случи. А причините за добрия развой на нещата досега са няколко. За да намалят търсенето, в жегите много тексасци доброволно увеличиха термостата с няколко градуса, за да помогнат за пестене на енергия, а програмата за реагиране при извънредни ситуации ERCOT плати на някои големи консуматори на енергия да намалят потреблението по време на пиковите часове. И което е много важно – слънчевата енергия, която е звездата на тексаската мрежа през това безкрайно лято, продължи да поставя рекорди за производство на енергия. И ако гражданите на щата можеха да си пуснат климатиците, макар и на по-висок градус на охлаждане, то това е благодарение на могъщата сила на Слънцето.

„Имаме два пъти повече слънчева енергия, отколкото миналото лято, и около три пъти повече от това, което имахме преди осемнадесет месеца“, каза енергийният консултант Дъг Люин в понеделник. „Поставихме още един слънчев рекорд. Възобновяемите енергийни източници през по-голямата част от май и юни, тъй като преживяхме екстремни горещини, помогнаха да няма прекъсвания.“

Двата ключови източника на възобновяема енергия, допринасящи за стабилността на електрическата мрежа на Тексас, са слънчевата и вятърната енергия; слънчевата енергия представлява приблизително 25 процента от възобновяемите ресурси в мрежата, докато вятърът представлява останалите три четвърти, според Андрю Деслър, директор на Тексаския център за изследване на климата в Texas A&M.

Докато вятърът произведе малко количество енергия в понеделник спрямо общия си потенциал (ERCOT издаде съобщението си за тревога именно заради липсата му), както Деслър, така и Люин казаха, че това е очаквано и че количеството електроенергия, генерирано от вятъра, е било в рамките на държавните прогнози за летен ден. Източниците на топлинна енергия – газ, въглища и ядрена енергия – също се представиха по-слабо в понеделник.

Докато вятърните паркове в Западен Тексас не генерират толкова енергия, колкото бихме искали в задушливите летни дни, вятърните паркове по крайбрежието на Персийския залив са склонни да го правят добре през тези часове.

„Ако сте били на плажа през лятото, обикновено има доста добър следобеден бриз“, каза Люин.

За хората, които не са експерти, е простено да не осъзнават степента, до която възобновяемите енергийни източници са спасили тексасците през последните няколко месеца. В щат, в който нефтената и газовата индустрия има толкова голяма тежест, колкото в Тексас, политиците, включително Борда на директорите на ERCOT, които са политически назначени, също са склонни да омаловажават приноса на възобновяемата енергия. През февруари 2021 г. лидерите на Тексас бяха склонни да обвиняват възобновяемите енергийни източници за прекъсванията – въпреки факта, че природният газ беше основният виновник за провала, доставяйки по-малко гигавати енергия, дори от най-ниските прогнози на ERCOT. Прессъобщението на ERCOT от понеделник също обвини вятъра.

„Би било хубаво да четете съобщение за пресата на ERCOT и да знаете, че това е само половината информация“, каза Люин.

Възходът на слънчевата енергия предоставя голяма възможност за стабилизиране на мрежата на Тексас. Но слънчевата енергия не е универсално решение.

„Слънчевата енергия не е толкова чудесно решение за зимните сутрини“, призна Люин. „Но в съчетание с вятъра, това може да гарантира, че тексасците имат достъп до надеждно електричество.“

Слънчевата енергия се разраства бързо в щата, но все още има много място за растеж, според Деслър. „Почти навсякъде в югозападната част на САЩ, започвайки от I-35 и минавайки на запад към Калифорния, е чудесно за слънчева енергия, а Западен Тексас също е чудесен за вятър“, каза той. „Тексас може да бъде Саудитска Арабия на възобновяемата енергия – забогатяхме, продавайки въглеводороди, но по някаква причина политиците в Тексас не искат да забогатеят, продавайки електрони.“

Досега през 2022 г. възобновяемите енергийни източници – особено слънчевите – са осигурили опора, която е поддържала светлините включени и климатика работещ през едно особено нещастно лято – и са ги направили достъпни, дори когато цените на природния газ скачат до небето поради световните цени на енергията.

„Тези разходи са безобразно високи“, казва Люин. „Потръпвам, като си помисля как би изглеждала ситуацията, ако нямахме гориво с нулеви пределни разходи, като вятърната и слънчевата енергия, за система с мащаба, който имаме.“

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ