ESG News

Слънчева ферма ще изплува край бреговете на Белгия

Разработчиците обясняват, че инсталацията с иновативен дизайн ще се носи по вълните като килим

Споделяне:

Тази седмица германската енергийна компания RWE подписа сделка със SolarDuck – нидерландска фирма за инсталиране на офшорни слънчеви ферми в Северно море, край бреговете на Белгия. Плаващата соларна инсталация е първият дизайн в света, получил сертификат от Bureau Veritas, пише TheMayor.EU.

Основното предимство на създаването на офшорни фотоволтаични инсталации е, че те могат да бъдат разположени покрай офшорни вятърни паркове. Това би създало мултиплициращ ефект поради допълващия се характер на двете технологии. Също така пространството би се използвало по-ефективно, тъй като плаващите слънчеви инсталации трябва да бъдат разположени между вятърните турбини.

Покрива вълните като слънчев килим

Едно от големите предизвикателства пред изграждането на плаваща слънчева ферма е фактът, че тя трябва да издържа на тежки метеорологични условия, да бъде водоустойчива, да изисква малко поддръжка и да бъде много издръжлива в корозивна среда. В същото време трябва да седи сравнително близо до повърхността на водата, за разлика от вятърната турбина.

Според официално изявление на германския електроенергиен оператор RWE, плаващата слънчева ферма на SolarDuck има триъгълен дизайн, който трябва да се носи на няколко метра над водата, покривайки вълните „като килим“. Това би помогнало на инсталацията да запази своите критични електрически компоненти сухи, чисти и стабилни, като същевременно ще позволи безопасна и стабилна потопена структура.

Инсталацията край бреговете на белгийския град Остенде ще се нарича Merganser и трябва да може да произвежда 0.5 мегаватчаса при пиково производство. Проектът трябва да завърши през 2023 г., което ще позволи по-бързо търговско приемане на иновативния дизайн.

Главният изпълнителен директор на SolarDuck Кун Бъргър беше цитиран в изявление за пресата, обяснявайки, че търсенето на устойчива и достъпна енергия в Европа нараства и ситуацията се нуждае от незабавни решения. В същото време той посочи, че пренасянето на производството на слънчева енергия в океана е следващата цел в сектора на възобновяемите енергийни източници.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ