ESG News

Shell изгражда най-големия в Европа завод за „зелен“ водород

Възобновяемата енергия за електролизера ще идва от офшорната вятърна ферма

Споделяне:

Shell Nederland B.V. и Shell Overseas Investments B.V., дъщерни дружества на Shell plc, взеха окончателното инвестиционно решение за изграждането на Holland Hydrogen I, който ще бъде най-големият завод за възобновяем водород в Европа, след като заработи през 2025 г. Електролизерът с мощност 200 MW ще бъде изграден в рамките на проекта Tweede Maasvlakte в пристанището на Ротердам и ще произвежда до 60 000 килограма „зелен“ водород на ден.

Възобновяемата енергия за електролизера ще идва от офшорната вятърна ферма Hollandse Kust (noord), която е частично собственост на Shell.

Произведеният възобновяем водород ще захранва Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam чрез тръбопровода HyTransPort 1, където ще замени част от използването на „сив“ водород в рафинерията. Това частично ще декарбонизира производството на енергийни продукти в съоръжението, като бензин, дизел и реактивно гориво. Тъй като водородните тежкотоварни камиони скоро ще бъдат на пазара, а мрежите за зареждане се разрастват, доставките на възобновяем водород могат да бъдат насочени към тях, за да помогнат за декарбонизирането на търговския автомобилен транспорт.

„Holland Hydrogen I демонстрира как новите енергийни решения могат да работят заедно, за да отговорят на нуждата на обществото от по-чиста енергия. Това е още един пример за собствените усилия и ангажимент на Shell да се превърне в бизнес с нулеви нетни емисии до 2050 г.“, каза Анна Масколо, изпълнителен вицепрезидент, Нововъзникващи енергийни решения в Shell.

„Водородът от възобновяеми източници ще играе ключова роля в енергийната система на бъдещето и този проект е важна стъпка в подпомагането на водорода да изпълни този потенциал.“

Амбицията на Shell е да помогне за изграждането на глобална водородна икономика чрез разработване на възможности за производство, съхранение, транспорт и доставка на водород до крайни клиенти. Одобрението на Holland Hydrogen I бележи важен крайъгълен камък в това пътуване не само за Холандия, като лидер във водородната икономика, но и за Shell в световен мащаб.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ