ESG News

Създадената от петрола Фондация „Рокфелер“ започва борба за климата

Организацията ще отдели една година, за да проучи къде може да направи най-въздействащите партньорства и инвестиции

Споделяне:

Фондация „Рокфелер“, създадена с богатство, генерирано от петролната индустрия преди повече от век, планира да постави борбата с изменението на климата на централно място в цялата си дейност, включително нейните операции и инвестиции. В публично писмо президентът на фондацията д-р Раджив Дж. Шах призна „иронията“, че основателят на неговата организация Джон Д. Рокфелер „направи своето състояние, захранвайки разрастващите се Съединени щати с въглерод“.

Говорейки пред Асошиейтед прес преди съобщението, Шах каза, че всички институции, които са се възползвали от развитието, движено от изкопаемите горива, имат отговорност да се борят с изменението на климата.

„Очевидно е, че институция като Фондация „Рокфелер“ има още по-високо ниво на отговорност, защото ние сме още по-голям бенефициент от този процес“, каза той.

Фондацията си партнира с Ikea Foundation и Bezos Earth Fund, за да стартира международен консорциум за ускоряване на прехода към възобновяема енергия, като и трите нестопански организации дадоха 500 милиона долара. Оттогава консорциумът е събрал около 10 милиарда долара допълнителни средства, казаха от фондацията.

Партньорства като това отразяват вярата на Фондация „Рокфелер“, че може да промени хода на историята, като разшири обхвата на своята работа и своите ресурси.

„Причината да направим това е основно да поставим маркер за нашата амбиция, чувството ни за неотложност и желанието ни да бъдем трансформационни, за да задълбочим партньорствата си с другите, за да се опитаме действително да променим курса на климатичното уравнение на тази планета“, каза Шах.

Организацията планира да отдели една година, за да проучи къде може да направи най-въздействащите партньорства и инвестиции.

„Нашият процес включва по-малко затваряне, криене в килера и четене и моделиране на електронни таблици, а повече слушане и говорене с водещи личности, институции, държавни глави и хората, на които в крайна сметка служим“, каза Шах. „И разбирането как филантропията може най-добре да подкрепи техните най-смели и неотложни идеи.“

Фондацията остава ангажирана с настоящите си стипендианти, каза говорител, добавяйки: „Тъй като изменението на климата е най-голямата заплаха на нашето време, това изисква от нас да сме адаптивни и да се учим заедно с нашите стипендианти и партньори.“

Той твърди, че новият ангажимент не представлява промяна от мисията „да насърчава благосъстоянието на човечеството по целия свят“. Създадена през 1913 г., фондацията се фокусира върху общественото здраве, включително кампании за масова ваксинация и основаването на органи за обществено здравеопазване по целия свят. Нейната първа програма, свързана с околната среда, стартира през 1969 г. Настоящата работа на фондацията продължава да се фокусира върху общественото здраве, както и върху достъпа до възобновяема енергия, икономическото равенство и достъпа до храна. През 2021 г. фондацията заяви, че в своята история е разпределила еквивалента на 22 милиарда долара.

Въпреки това Шах казва, че отговорът на климатичната криза е спешен. Данните показват, че филантропските дарения за смекчаване на изменението на климата представляват само 2% от общите глобални филантропски дарения през 2020 г., според анализ на организацията ClimateWorks Foundation.

„Комбинирайте това с липсата на действия на необходимите нива на правителствата и бизнеса и след това трилионите, които трябва да бъдат отключени“, каза Шон Райфстек, вицепрезидент на ClimateWorks. „Нуждаем се от все повече и повече финансиращи организации, които да правят повече неща на повишени нива.“

По-голямото филантропско участие не може да дойде твърде рано, според водещата световна организация на учените по климата. През април Междуправителствената експертна група по изменение на климата публикува доклад, който предупреждава за един негоден за живеене свят, освен ако емисиите на парникови газове не бъдат намалени по-бързо от настоящите ангажименти на страните.

Марион Джи, съизпълнителен директор на Climate Justice Alliance, каза, че е окуражаващо, че една голяма фондация би искала да направи противопоставянето на изменението на климата централно място в работата си, но каза, че фондациите също трябва да предизвикат икономическата система, която го поддържа, включително продажбата.

„Как премествате парите от Уолстрийт, където много от проблемите, пред които сме изправени днес, към местни, устойчиви икономики?“, попита Джий.

Анализът на ClimateWorks наистина показва, че фондации даряват повече за смекчаване на изменението на климата на годишна база през последните пет години, като общата сума нараства от 900 милиона долара през 2015 г. до 1.9 милиарда долара през 2020 г.

„Надяваме се, че това ще продължи и всъщност ще се ускори“, каза Райфщек.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ