ESG News

Сателитно видео селфи демонстрира уязвимостта на Големия бариерен риф

Споделяне:

През 1968 г. снимка, направена от Луната, успя да стимулира екологичното движение по света. Известното изображение „Earthrise“ на нашата планета, излизаща от сянката на Луната, но на фона на черния и необятен Космос, помогна да се повиши осведомеността относно значението да бъде защитен единственият дом, който има човечеството.

„Огромната самота вдъхва страхопочитание и те кара да осъзнаеш какво имаш там, на Земята“, каза пилотът на командния модул Джим Ловел, един от тримата астронавти в мисията „Аполо 8“, отговорни за снимката с невероятна гледка, цитиран от НАСА.

Earthrise, снимка: НАСА

Сега сателитна компания се стреми да вдъхнови подобна реакция с иновативно селфи. NanoAvionics записа първото по рода си 4K сателитно селфи от космоса с Големия бариерен риф на заден план.

„Причината да направим снимката и видеоклипа с Големия бариерен риф на заден план беше отчасти символична“, каза съоснователят и главен изпълнителен директор на NanoAvionics Витенис Дж. Бузас в прессъобщение. „Искахме да подчертаем уязвимостта на нашата планета и важността на наблюдението на Земята чрез сателити, особено за наблюдение на околната среда и климатичните промени.“

Големият бариерен риф е единствената жива структура, видима от космоса. Освен това е изключително уязвим на климатичната криза. От 1998 г. насам Рифът е претърпял шест масови избелвания, които се дължат на високи температури на океана, и четири от 2016 г. насам. Последното, през австралийското лято на 2021 – 2022 г., засегна повече от 90% от коралите.

„Изменението на климата е най-голямата заплаха за Големия бариерен риф и кораловите рифове в световен мащаб“, заявиха от администрацията на морския парк на Големия бариерен риф.

Сателитните изображения са важен инструмент за разбиране и следователно за защита на кораловите рифове. През 2021 г., например, почти два милиона сателитни изображения позволиха да бъде създадена Allen Coral Atlas, първата по рода си карта с висока разделителна способност на кораловите рифове в света.

Сателитното селфи на NanoAvionics е направено с относително проста технология, която всеки може да закупи: GoPro Hero 7. Компанията е прикрепила камерата към специално изработен селфи стик за снимката. Резултатите са 12-мегапикселови снимки и 4K видео клипове.

„В нашата все по-визуална култура е важно инвеститорите, студентите, клиентите и широката публика да видят, за да повярват. Милиони гледат изстрелванията на ракети, но почти не виждат сателити, движещи се в орбита, или работещи разгъваеми структури. Това ще се промени чрез кадри на живо или на запис“, каза Бузас в съобщението.

Да видиш означава да повярваш и в случая – с Earthrise.

„Това е ослепително потвърждение, че нашата Земя, носеща се в море от звезди, е уязвима и се нуждае от защита“, написа президентът на мрежата за Деня на Земята Катлийн Роджърс в USA Today. „Земята изглеждаше толкова съвършена, толкова сияйна, толкова малка.“

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ