ESG News

Сателитно видео селфи демонстрира уязвимостта на Големия бариерен риф

Споделяне:

През 1968 г. снимка, направена от Луната, успя да стимулира екологичното движение по света. Известното изображение „Earthrise“ на нашата планета, излизаща от сянката на Луната, но на фона на черния и необятен Космос, помогна да се повиши осведомеността относно значението да бъде защитен единственият дом, който има човечеството.

„Огромната самота вдъхва страхопочитание и те кара да осъзнаеш какво имаш там, на Земята“, каза пилотът на командния модул Джим Ловел, един от тримата астронавти в мисията „Аполо 8“, отговорни за снимката с невероятна гледка, цитиран от НАСА.

Earthrise, снимка: НАСА

Сега сателитна компания се стреми да вдъхнови подобна реакция с иновативно селфи. NanoAvionics записа първото по рода си 4K сателитно селфи от космоса с Големия бариерен риф на заден план.

„Причината да направим снимката и видеоклипа с Големия бариерен риф на заден план беше отчасти символична“, каза съоснователят и главен изпълнителен директор на NanoAvionics Витенис Дж. Бузас в прессъобщение. „Искахме да подчертаем уязвимостта на нашата планета и важността на наблюдението на Земята чрез сателити, особено за наблюдение на околната среда и климатичните промени.“

Големият бариерен риф е единствената жива структура, видима от космоса. Освен това е изключително уязвим на климатичната криза. От 1998 г. насам Рифът е претърпял шест масови избелвания, които се дължат на високи температури на океана, и четири от 2016 г. насам. Последното, през австралийското лято на 2021 – 2022 г., засегна повече от 90% от коралите.

„Изменението на климата е най-голямата заплаха за Големия бариерен риф и кораловите рифове в световен мащаб“, заявиха от администрацията на морския парк на Големия бариерен риф.

Сателитните изображения са важен инструмент за разбиране и следователно за защита на кораловите рифове. През 2021 г., например, почти два милиона сателитни изображения позволиха да бъде създадена Allen Coral Atlas, първата по рода си карта с висока разделителна способност на кораловите рифове в света.

Сателитното селфи на NanoAvionics е направено с относително проста технология, която всеки може да закупи: GoPro Hero 7. Компанията е прикрепила камерата към специално изработен селфи стик за снимката. Резултатите са 12-мегапикселови снимки и 4K видео клипове.

„В нашата все по-визуална култура е важно инвеститорите, студентите, клиентите и широката публика да видят, за да повярват. Милиони гледат изстрелванията на ракети, но почти не виждат сателити, движещи се в орбита, или работещи разгъваеми структури. Това ще се промени чрез кадри на живо или на запис“, каза Бузас в съобщението.

Да видиш означава да повярваш и в случая – с Earthrise.

„Това е ослепително потвърждение, че нашата Земя, носеща се в море от звезди, е уязвима и се нуждае от защита“, написа президентът на мрежата за Деня на Земята Катлийн Роджърс в USA Today. „Земята изглеждаше толкова съвършена, толкова сияйна, толкова малка.“

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ