ESG News

Румъния с нови правила за производство на слънчева енергия

Новите разпоредби трябва да влязат в сила до 2026 г.

Споделяне:

Румънският парламент прие изменение на Закона за земята №18/1991, според което много от регулациите, възпрепятстващи производството на възобновяема енергия, ще отпаднат. За момента разпоредбите все още не са влезли в сила, но се очаква това да се случи в най-скоро време.

Новите правила ще позволят изграждането на станции за произвеждане и съхранение възобновяема енергия (фотоволтаични, вятърни, биомаса, течни биомаси и биогаз) директно върху земеделска земя, което до скоро е било забранено. Плодородните земи вече ще могат да се използват с двойно предназначение – както за селскостопански дейности, така и за производство на електроенергия.

Няма да е необходимо вече одобрението на Зонален градоустройствен план за промяна на категорията земя от земеделска в такава за строеж. Това значително ще улесни процедурите, като се предвижда и намаляване на таксите за разрешение на фотоволтаични проекти, част от двусистемно приложение на обработваемата земя. При това приложение няма да се налага промяната на категорията върху цялата земя, а само върху определена част, която не може да се използва за земеделски цели. Тази част ще получи разшерение за строителство на съоръжение за производство на възобновяема енергия. Заради по-високата си стълбова структура земята под фотоволтаичните панели може да се използва и за паша на селскостопански животни.

Нововъведенията ще важат само за обекти с площ до 50 хектара. Причината за посочения срок до 2026 г. е да се стимулират инвестициите във възобновяеми енергийни източници по време на текущия бюджет, за да се усвоят наличните средства от ЕС.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ