ESG News

Регионалните влакове на Мадрид и Барселона ще са безплатни 4 месеца

Испанското правителство реши да се справи с енергийната и инфлационната кризи с новаторски ход

Споделяне:

Испанският премиер Педро Санчес обяви вчера пакет от мерки, насочени към смекчаване на ускоряващата се инфлация и енергийната криза в страната му, пише TheMayor.EU. Част от този пакет е и разпоредбата, че влаковете за градски и средни разстояния ще бъдат безплатни за използване от 1 септември до 31 декември.

По същество това включва услуги, управлявани от железопътната компания Renfe, като линиите Cercanías в Мадрид и Rodalies в Барселона, които свързват градските центрове с техните сателитни градове. Услугите Media Distancia (за средни разстояния) са влакове, които свързват по-малките градове с техните провинциални центрове, като покриват пътувания на по-малко от 300 километра.

Кои билети отговарят на условията?

Санчес подчерта, че стимулирането на обществения транспорт е една от необходимите мерки за насърчаване на спестяването на енергия в контекст, в който войната в Украйна може да причини по-големи ограничения върху доставките на газ от Русия за Европа.

Целта на неговото правителство е да насърчи редовното използване на обществения транспорт. Ето защо има едно забележително изключение от безплатното използване на изброените влакови услуги – то ще се прилага само за притежателите на ваучери за многократно пътуване и месечни карти.

Това означава, че единичните билети няма да са безплатни. Няма да бъде и картата за многократна употреба на Мадрид, която позволява на пътниците да пътуват с метро, ​​автобуси EMT и влакове Cercanías. По-рано този месец обаче властите вече въведоха 30% намаление на билетите за градските автобуси и метро услуги.

Други мерки, обявени от испанското правителство, включват нови субсидии за слънчеви панели и електрически превозни средства, както и възнаграждение за създаването на енергийни общности. Енергийните компании и банките ще трябва да плащат допълнителни данъци върху печалбите от производството на енергия или налагането на лихви за периода 2023 – 2024 г.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ