ESG News

Ползите и негативите от неограничения отпуск

Тази практика позволява свобода и гъвкавост, включително баланс между работа и личен живот

Споделяне:

Политиката за неограничен отпуск нарасна скорострелно през последното десетилетие. Иновацията си проправи път в разнородни индустрии, тъй като компаниите се мобилизираха да привличат служители. Платформата за човешки ресурси – BetterUp изследва ползите и негативите на нашумялата практика. 

Същината на иновацията

На теория терминът означава, че работниците нямат ограничение за продължителността на своя отпуск. Докато се справят с работното си натоварване и управляват задачите си ефективно, служителите могат да отделят необходимото време без традиционните ограничения, присъстващи в политиките за платен отпуск. 

В световен мащаб всяка компания третира своята политика за човешки ресурси по различен начин.  Повечето организации имат система за управление на човешките ресурси. Понякога това е под формата на инструмент за управление на ефективността. Или може да е способ за управление на работната ръка.

Неограниченият отпуск звучи сякаш служителите могат да си вземат почивка, когато пожелаят, но това не е така. Служителите все още трябва да поискат отпуск чрез своя мениджър. 

Netflix и LinkedIn са в челните редици на нарушаването на традиционните политики за човешки ресурси. Политиката на компаниите за неограничен отпуск не е изключение. От тази година в България също има работодател, който е въвел този метод. Компанията държи CareerShow, Evalato и Eventex, сред пакета със социални придобивки има и въведен 6-часов работен ден всеки петък.

Неограниченият отпуск пести пари 

Много компании с фиксиран отпуск плащат за всеки отделен ден. Това означава, че когато служителите имат неизползвани ваканционни дни в джоба си, когато напуснат, те могат да ги осребрят. При наличието на неограничени почивни дни, това не се прави.

Терминът неограничен отпуск, буди асоциации за свобода, независимост и гъвкавост. Това са предпоставки за здравословна среда, от която и компанията, и служителят печелят. Персоналът е по-лоялен,  а работодателят му гласува доверие. Ползите са двустранни.

Подобно на повечето други програми за човешки ресурси и предложения за социални придобивки, неограниченият платен отпуск може да има своите недостатъци.

Някои служители харесват структурата и ясната посока. Идеята за неограничен платен отпуск по своята същност е двусмислена. Това може да предизвика объркване и дори дискомфорт сред хора, които не са свикнали с подобна свобода. Всеки служител реагира на политиката по различен начин. Някои може да се притесняват да си вземат твърде много почивка поради неудобство. Това е защото те не искат да изглеждат така, сякаш злоупотребяват със системата особено ако колегите не искат толкова отпуск като тях.

Потенциално напрежение в екипа

Без подходящи насоки или обучение относно политиката за неограничен отпуск това може да създаде конфликт между колегите. Дори може да наруши психологическата безопасност и доверието. Напрежението между служителите води до недоверие, лошо представяне и намалена ангажираност.

Съществува риск от злоупотреба с неограничения отпуск. Няма гаранция, че служителят няма да прекали с политиката за неограничен отпуск. Работодателят трябва да изпълнява функцията на буфер, за да се увери, че персоналът не злоупотребява със системата.

Добре подготвеният екип за човешки ресурси или сътрудничество с HR фирма обикновено е оптималното решение. Търсенето на обратна връзка от служителите помага да има добра практика на неограничен отпуск.

 

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ