ESG News

По-зелена икономика означава милиони нови работни места

Преходът към по-устойчива икономика може да създаде милиони нови работни места, но изисква и развитие на нови умения у служителите

Споделяне:

По данни на Международната организация на труда (МОТ) преминаването към по-екологична икономика може да създаде 24 милиона нови работни места в световен мащаб до 2030 г., ако бъдат въведени правилните политики.

„Зелената икономика може да даде възможност на още милиони хора да преодолеят бедността и да осигурят подобрени поминъци за това и бъдещите поколения“, коментира заместник генералният директор на МОТ Дебора Грийнфийлд.

Според доклада на МОТ „Световна заетост и социални перспективи 2018: Екологизиране с работни места“, новите работни места ще бъдат създадени чрез възприемане на устойчиви практики в енергийния сектор, използване на електрически превозни средства и повишаване на енергийната ефективност в съществуващи и бъдещи сгради. Докладът опровергава твърденията, че екологизирането на икономиката ще доведе до загуба на работни места и икономическо влошаване.

Зелена трансформация = зелени умения

Тази трансформация ще изисква развиване на нови умения и преквалифициране на работници от замиращите неекологични сектори. Прогнозите са, че около 6 милиона работни места ще бъдат загубени, включително в областите на добива и рафинирането на петрол, въгледобива и производството на електричество от въглища. За да се гарантира справедливостта на прехода, ще са необходими допълнителни политики за защита на работниците и програми, по които да бъдат обучени за новите нужди на икономиката.

В разговор, част от виртуалното събитие на Insider „Оборудване на поколенията, за да направим възможно устойчивото бъдеще“ (Equipping Generations to Make a Sustainable Future Possible), ръководителите на Citi, Schneider Electric и IBM споделят, че искат банкери, електротехници, строителни мениджъри и специалисти по бази данни и мрежи, които имат екологични умения.

Компаниите обучават служители за постигане на климатични и социални цели, тъй като търсенето на квалифицирани по темите кадри от работната сила изпреварва предлагането.

Снимка: Unsplash

По време на виртуалния панел на Insider, проведен този месец, Кристина Шим, ръководител на стратегията и устойчивостта в IBM Sustainability Software, споделя, че хората не трябва да имат дипломи по климатични науки или опит в областта на околната среда, социалните въпроси и управлението, или ESG, стандартите за отчитане, за да бъдат част от областта. Тя допълва, че компанията има нови учебни програми и онлайн образователни курсове, чрез които инвестира в развитието на софтуера за устойчивост.

Миналата година IBM си постави за цел да обучи 30 милиона души в световен мащаб до 2030 г., включително студенти, преподаватели и професионалисти, на умения, включително AI, блокчейн, киберсигурност и интернет на нещата (IoT). Компанията помага на бизнеса да интегрира своите ESG данни във веригите за доставки в една платформа, така че да могат да проследяват напредъка и да го докладват публично.

Разрастване във ВЕИ сектора

Според скорошен анализ на LinkedIn (Global Green Skills Report 2022), има огромна промяна в хода на глобалната икономика. Например през последните пет години броят на работните места в сферата на възобновяеми енергийни източници и околната среда само в САЩ са се увеличили с 237%. В сравнение увеличението на работните места в областта на нефта и газа в САЩ е само 19%.

Анализът предполага, че с това темпо секторът Възобновяемите енергийни източници и околната среда ще надмине числено петрола и газа по общ брой работни места до 2023 г.

„Имаме огромно търсене на служители и огромно количество служители, които трябва да получат обучение“, коментира Вал Смит, главен директор по устойчивост в Citi.

Компанията иска да намали емисиите на парникови газове, свързани с финансова ѝ дейност, така че банкерите работят със своите клиенти за разработване на планове за климата и инвестиране в решения като възобновяема енергия.

Важен е обхватът на целите

Ванеса Милер-Фелс, вицепрезидент по климата и околната среда в Schneider Electric, смята, че компаниите също трябва да си поставят краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели, за да създадат следващото поколение лидери за успех. „Какви са основните етапи през 2025 г., 2030 г.? Защото през 2050 г. нито един от сегашните ръководители няма да бъде в своята роля“, каза тя.

Компанията Schneider произвежда продукти и дигитални инструменти, за да електрифицира сградите и да ги направи по-енергийно ефективни. Милер-Фелс каза, че компанията търси служители, които могат да изградят взаимоотношения с електротехници, архитекти, предприемачи на недвижими имоти и строителни компании и да ги образоват за решения с по-ниски въглеродни емисии.

Областта на устойчивия преход е много по-всеобхватна от просто намаляване на въглеродните емисии, каза Кристина Шим, насърчавайки работодателите да избягват „тунела на въглеродната визия“. „Климатът и околната среда не могат да бъдат отделени от социалната част, не могат да бъдат отделени от това, което се случва с хората и общностите около тях“, добавя Шим.

Екологизирането на икономиката предполага и трансформация на човешкия капитал, като се добавят нови зелени умения и роли. Те са критични фактори при осъществяването на устойчивия преход. Екологичното, социалното и управленското ниво са взаимосвързани и затова успешната зелена промяна не може да се осъществи без справедливи и приобщаващи политики от страна на бизнеса, както и без придобиване на релевантни умения от страна на работната сила.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ