ESG News

Пазарният регулатор на ЕС подкрепи „етикетите за качество“ при ESG

ESMA иска да сведе до минимум възможността за „зелено измиване“ при показателите, използвани от устойчивите инвеститори

Споделяне:

Органът за наблюдение на пазарите в Европейския съюз заяви, че въвеждането на „етикет за качество“ за пазарни показатели ще помогне да се предотврати подвеждането на инвеститорите за екологични, социални и управленски (ESG) твърдения.

Различните измерители се използват от мениджърите на активи, за да избират инвестиции за своите клиенти, като помагат за насочването на милиони евро в устойчиви фондове и проекти.

Борба със зеленото измиване

Но критериите зад тях варират значително, което води до твърдения за т.нар. „зелено измиване“, или грийнуошинг.

„Липсата на ясно етикетиране повдига въпроси относно включването на фирми с отрицателно екологично или социално въздействие в тези бенчмаркове“, се казва в изявление на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA).

Сега ESMA отговоря на стартираната обществена консултация от Европейската комисия относно актуализирането на правилата за бенчмарковете.

Определянето на минимални методологични стандарти трябва да е в основата на етикета за качество на ЕС, каза ESMA.

„Освен това ESMA вярва, че въвеждането на етикет на ЕС за ESG показателите ще бъде допълнителен инструмент за подкрепа срещу зеленото измиване.“

Пазарни правила

Създателите на ESG бенчмаркове, базирани извън ЕС, трябва да спазват правилата и надзора на ЕС, ако искат инвеститорите в блока да ги използват. Целта е да се сведе до минимум рискът от зелено измиване и регулаторен арбитраж, каза регулаторът.

Очаква се Комисията своевременно да представи предложения за промени в правилата, които вероятно ще се нуждаят от одобрение от Европейския парламент и държавите от ЕС.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ