ESG News

Pandora пуска колекция със 100% рециклирано сребро и злато

Компанията пуска на пазара и първата си серия бижута с лабораторно създадени диаманти

Споделяне:

Pandora, най-голямата марка за бижута в света, обяви, че пуска в САЩ и Канада създадени в лаборатория диамантени накити. Новата серия бележи крайъгълен камък за най-големия пазар на диаманти в света, където повече потребители вече ще могат да си позволят да купуват диамантени бижута.

„Бъдещето на лукса е тук днес. Създадените в лаборатория диаманти са също толкова красиви, колкото и добитите диаманти, но достъпни за повече хора и с по-ниски въглеродни емисии. Горди сме да разширим пазара на диаманти и да предложим иновативни бижута, които поставят нов стандарт за това как индустрията може да намали въздействието си върху планетата“, каза изпълнителният директор на Pandora Александър Лацик.

Световният пазар на диамантени бижута се оценява на 84 милиарда щатски долара. Очаква се той да продължи да расте, а създадените в лаборатория скъпоценни камъни да изпреварват общия растеж на индустрията. САЩ са най-големият пазар на диамантени бижута в света.

Диаманти, отглеждани в САЩ с нисък CO2

Създадените в лаборатория диаманти са идентични с добитите от природата, но отгледани в лаборатория, а не изкопани от мина. Те имат едни и същи оптични, химични, термични и физически характеристики и се класифицират по същите стандарти, известни като 4Cs – изрязване, цвят, чистота и карати. Създадените в лаборатория диаманти на Pandora се отглеждат, шлифоват и полират с помощта на 100% възобновяема енергия и имат въглероден отпечатък от само 8.17 кг CO2e на карат – пет процента от този на природно добития диамант.

Създадените в лаборатория скъпоценни камъни се отглеждат в САЩ и сочат към бъдещето на нисковъглеродните диаманти за бижута и промишлена употреба. Ако всички диаманти се добиват със същия нисък въглероден отпечатък, това ще спести повече от 6 милиона тона CO2e годишно. Това се равнява на замяната на всички автомобили в Ню Йорк с електрически превозни средства.

Първа колекция със 100% рециклирано сребро и злато

За допълнително намаляване на въздействието на бижутата върху климата, това е първата колекция на Pandora, изработена от 100% рециклирано сребро и злато. Така компанията намалява емисиите на парникови газове от първия продукт на колекцията – сребърен пръстен с 0.15-каратов диамант, създаден в лаборатория (струва 300 щатски долара) – до 2.7 кг CO2e, което е равно на средните емисии за производство на тениска. Водещият продукт, създаден в лаборатория – еднокаратов диамант в пръстен от 14k масивно злато (1950 щатски долара) – има отпечатък от 10.4 кг CO2e, което е по-малко от средните емисии на чифт дънки.

Новата колекция е значителен пробив за Pandora, тъй като компанията се е ангажирала да изработва всички свои бижута от рециклирано сребро и злато до 2025 г.

Колекцията от 33 части е наречена Pandora Brilliance и включва пръстени, гривни, огърлици и обеци, всяка от които включва отделна диамантена ръка, създадена в лаборатория с VS+ чистота в стерлингово сребро, масивно 14k жълто злато или масивно 14k бяло злато. Колекцията ще бъде достъпна за закупуване от 25 август в 269 магазина на Pandora в САЩ и Канада и онлайн. Цените започват от 300 щатски долара и всеки камък варира от 0.15 до един карат.

Brilliance е първата колекция от новата категория Diamonds by Pandora. Въвеждането в Северна Америка следва успешно пилотно пускане в Обединеното кралство на създадени в лаборатория диаманти през 2021 г. По това време Pandora също обяви, че ще спре да използва добити диаманти.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ