ESG News

Огромни пари текат към ESG фондовете
Снимката е илюстративна

Огромни пари текат към ESG фондовете, но липсва прозрачно отчитане

Европейските регулатори правят опити за изготвяне на единна рамка за ESG отчитане и все повече компании ще трябва да я спазват

Споделяне:

Инвеститорите не са толкова простодушни, колкото бяха преди. В днешно време те искат да знаят, че техните инвестиции отиват в компании, които не само реализират печалби, но и извършват бизнес дейностите си отговорно. Те искат да инвестират в компании, които са ангажирани с ESG (екологични, социални и управленски въпроси), пише в свой анализ специализираното издание за устойчив бизнес TriplePundIt.

Някои проучвания показват, че 48% от инвеститорите се интересуват от устойчиво инвестиране. Други предполагат, че 85% съобразяват инвестициите си с ESG. Това, което е сигурно обаче, е, че подобни инвестиции нарастват. А ако се съмнявате, следвайте парите.

Глобалните ESG фондове отбелязаха рекордните 649 милиарда долара инвестиции до 30 ноември 2021 г. Това е увеличение от 542 милиарда долара през 2020 г. и 285 милиарда долара през 2019 г.

Има голямо търсене на ESG инвестиции и информация относно екологичните, финансовите и социалните резултати на компаниите.

„Това е огромна тенденция за нас“, казва Джоана Апълтън, вицепрезидент и ръководител на стратегията за съдържание в Dow Jones.

Тя добавя, че „хората и компаниите проучват обстойно новите продукти, за да оценят стойността за портфейлите им и да разгледат устойчивостта на техните инвестиции.”

Dow Jones е американската фирма, която публикува финансови списания, като Wall Street Journal, MarketWatch и Financial News. Фирмата публикува свои данни за устойчивост по-рано тази година, за да помогне на глобалната финансова общност да разбере ефективността и въздействието на ESG практиките на компанията.

Притокът на ESG финансови продукти оказва по-голям натиск върху компаниите и портфолио мениджърите да предоставят инвестиционни продукти, които могат да отговорят на променящите се изисквания на инвеститорите.

Трудности при ESG инвестиране

Тъй като компаниите са нетърпеливи да представят своите продукти или услуги като устойчиви, се пуска огромно количество ESG информация. Това е страхотно, но няма единни стандарти за отчитане или привеждане в индустрията. Трудно е да се сравняват инвестиционни опции без стандарти за отчитане на ESG.

Как инвеститорите могат да осмислят или да се доверят на информацията, която им е дадена?

Това е едно от най-големите предизвикателства за инвеститорите и мениджърите на активи. Компаниите получават ESG рейтинги от рецензенти от трети страни, но няма съответствие с различните доставчици.

„Когато мениджърите на активи преглеждат тези резултати, те трябва да отделят много време, за да разберат как са изчислени“, обяснява Апълтън. „Те почти трябва да го проектират обратно, за да го разберат наистина, така че няма много доверие в някои от непрозрачните методологии.“

Необходима е прозрачност на всички пазари, за да се улесни устойчивото инвестиране, да се предотврати грийнуошингът и да се стимулират компаниите да прилагат по-устойчиви бизнес практики.

Какви са настоящите стандарти за отчитане на ESG?

Стандартите за докладване варират в различните юрисдикции. В Съединените щати няма задължителни закони за докладване на ESG. Въпреки това Комисията по ценни книжа и борси (SEC) понастоящем изисква от публично регистрираните компании да предоставят на инвеститорите всякаква информация, която може да е съществена за тях, включително рисковете от ESG.

SEC също така предложи да направи екологичното докладване задължително, както и да осигури правна структура за това как професионалистите по управление на активи предлагат на пазара своите ESG инвестиционни продукти. Колелата се задвижват, за да се въведе стандартизацията при ESG в някои аспекти на корпоративния свят на САЩ, но все още нищо не е правно обвързващо.

В Европа Директивата за нефинансово отчитане (NFRD) задължава големите компании от обществен интерес (като тези с повече от 500 служители) да публикуват информация, свързана с екологични и социални въпроси.

Директивата скоро ще бъде разширена. Новата нормативна уредба ще изисква по-подробно докладване по въпроси, свързани с ESG, от разширен набор от компании.

Европа също така прилага Регламента за оповестяване на устойчиви финанси (SFDR), който изисква инвестиционните посредници и портфейлните мениджъри да разкриват ESG информация на своите клиенти.

Глобална рамка за прозрачност при докладването

На миналогодишната конференция по изменение на климата (COP26) в Глазгоу, Шотландия, беше създаден Международният съвет за стандарти за устойчивост (ISSB), за да разработи глобална рамка за докладване на ESG.

ISSB представи своите предложения по-рано тази година и призова за обратна връзка и препоръки относно първоначалната рамка.

Изявление, публикувано и подписано от повече от 80 главни финансови директори (CFO), показа подкрепа за първоначалната рамка, но също така насърчи ревизиите. Голяма част от обратната връзка се фокусира върху осигуряването на ясни дефиниции и насоки, които са в тясно съответствие с вече съществуващите рамки, като стандартите SASB.

Новите стандарти ISSB се очаква да бъдат обявени по-късно тази година. Все още няма да има нищо правно обвързващо относно рамката, но тя поне ще създаде глобален стандарт, който да направи ESG докладите много по-прозрачни и по-лесни за разбиране за потребителите и инвеститорите.

Стандартизираното отчитане е решаваща стъпка, която трябва да се предприеме, тъй като все повече пари се вливат в пазара на устойчиво инвестиране.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ