ESG News

Нова инсталация в Исландия ще изсмуква 36 000 тона CO2 годишно

Започна строителството на най-голямата инсталация за улавяне на въглероден диоксид в света

Споделяне:

Инсталацията, която швейцарската компания Climeworks AG започна да изгражда, в рамките на една година ще улавя 36 000 тона въглероден диоксид от въздуха и ще го съхранява под земята.

Очаква се да бъде готова след 18-24 месеца, но планираните тонове уловен въглерод ще само една малка частица от експоненциално нарастващото количество CO2, което отделяме в атмосферата. За сравнение през 2019 г. над 43.1 милиарда тона CO2 са били освободени от човешки дейности в световен мащаб (по данни на TheWorldCounts).

Въпреки това всяко действие в посока намаляване на емисиите в атмосферата е крайно необходимо за постигане на световните климатични цели. За Climeworks новият проект, наречен Мамут (Mammoth), е десетократно увеличение на съществуващия им завод за улавяне на CO2, който в момента е най-големият в света.

Новата инсталация ще бъде изградена от около 80 големи блока вентилатори и филтри, които засмукват въздух и извличат CO2. След това въглеродът ще бъде смесен с вода и инжектиран в земята, където чрез химическа реакция ще бъде превърнат в скала. Този проект Climeworks осъществява в колаборация с исландската компания за съхранение на въглерод Carbfix.

Още едно устойчиво решение е и енергийното захранване, чийто източник ще е близката геотермална централа.

„С Мамут можем да надградим способността си бързо умножаване на нашата модулна технология и значително да мащабираме нашите операции.“ – споделя съоснователят и съ-изпълнителен директор Ян Вурцбахер

Като част от плана за разрастване на технологията за улавяне на CO2, организацията планира да достигне до няколко мегатона до 2030 г. и гигатон до 2050 г. За целта щом тази инсталация заработи, Climeworks ще започне изграждането на още по-голмо съоръжение с капацитет за улавяне около половин милион тона CO2 годишно, а до края на десетилетието възнамерява да създаде множество такива инсталации, сходни по размер.

Организацията продава един от най-скъпите кредити за премахване на въглероден диоксид в света, като цената на тон стига до 1000 евро. Техни клиенти са компании като Microsoft, Audi и Boston Consulting Group. Проектът Мамут е частично финансиран в размер на 600 милиона швейцарски франка (594 милиона евро).

В момента в света има 18 широкомащабни съоръжения за улавяне и съхранение на въглерод, работещи по целия свят, като още пет са в процес на изграждане, а двадесет – в процес на разработка.

Американската петролна компания Occidental също планира да пусне в експлоатация подобно съоръжение до края на 2024 г., което ще събира 1 милион тона CO2 годишно.

Междуправителственият панел на ООН по изменение на климата заяви, че за да ограничим глобалното затопляне до 1,5°C и да избегнем по-сериозни въздействия върху климата, ще са необходими енергоемки и скъпи технологии като тази за улавяне на въглерод за премахване на CO2 в голям мащаб през следващите десетилетия. Но според Heleen De Coninck, автор в панела и професор в Технологичния университет в Айндховен, за да бъдат ефективни, тези технологии трябва да се захранват от енергия без CO2. Освен това те не трябва да заместват крайно спешното и необходимо намаляване на емисиите на парникови газове, заложено в климатичните цели.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ