ESG News

МВР започва да разследва престъпления срещу природата

Специализирано звено, разследващо престъпления срещу природата, ще бъде създадено от МВР

Споделяне:

От МВР съобщиха, че започва работа по създаването на специализирано звено, което да следи за престъпления срещу природата. Министърът на вътрешните работи издаде заповед да сформирането на комисия, която да анализира необходимостта и възможностите за създаване на такова звено. В комисията са включени експерти от различни звена на МВР, както и представител на Българско дружество за защита на птиците.

На 13 юли се проведе първото заседание на комисията. Експертите в нея се занимават с престъпления срещу животни – домашни, диви и защитени, престъпления срещу околната среда, както и представители от Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието, прокуратурата и неправителствения сектор.

Комисията планира да разработи единен протокол за действие при установяване на посегателство, нарушение или престъпление срещу природата.

Освен това цели и организиране на координационен съвет за навременна и ефективна подкрепа на институционално и оперативно ниво. Групата експерти ще работи и по създаване на условия за подобряване на информационния обмен между институциите, както и по разработване на единен канал за подаване на сигнали за нарушения и престъпления срещу животните и дивата природа.

Подобна инициатива от органите на реда е жизненоважна стъпка в посока опазване на биоразнообразието в България.

От Българско дружество за защита на птиците споделят, че дългогодишният им опит в борбата с престъпленията срещу защитени видове птици подпомага работата на новосъздадената комисия:

„Повече от 15 години екипът ни работи активно срещу залагането на отровни примамки, бракониерството, ограбването на гнезда и трафика, заради които популации на видове като ловен сокол, царски орел, червеногуша гъска, египетски лешояд са под сериозна заплаха от изчезване.“

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ