ESG News

Музеят на хумора със смело решение в борбата с климатичната криза

Музеят на хумора и сатирата в Габрово отказва реклами и спонсорства от компании за изкопаеми горива

Споделяне:

Музеят на хумора и сатирата в Габрово гласува нова политика срещу дезинформацията за замърсяването и климатичната криза. От институцията заявяват, че няма да приемат реклами и спонсорства от компании за изкопаеми горива. Решението идва след съвместна работа по кампаниите на „Грийнпийс“ – България, свързани с енергийния преход от замърсяващите и подклаждащи климатичната криза изкопаеми горива към чисти възобновяеми енергийни източници.

Една от тези кампании е Европейска гражданска инициатива за забрана на рекламирането и спонсорството от компании за изкопаеми горива. Рекламирането на компаниите от тази индустрия на различни културни, спортни, социални и други събития представя дейността им в благоприятна светлина, което е подвеждащо, тъй като именно тази дейност има разрушителен ефект за хората, околната среда и климата. Екологичната организация “Грийнпийс” апелира към културните институции да не приемат спонсорство от компаниите, които представят изкопаемите горива като „чисти“ и безопасни за здравето ни, прикривайки факта, че именно те допринасят за задълбочаването на климатичната криза.

Смела инициатива

„Културните институции трябва да са водачи на мнение. Да бъдат смели, решителни и независими просветители, а не проводници на заблуди. По тази причина приветстваме отказа на Музея на хумора и сатирата от реклами и спонсорство от компании за изкопаеми горива. Това е смело и отговорно решение в борбата със заблудите и климатичната криза. Отправяме призив и към останалите музеи, галерии, концертни, спортни и други зали и институции да последват този пример и също да заявят своята независимост от индустрията на изкопаемите горива“, коментира Лора Фучеджиева, която координира кампанията за България.

„Поддържането на широка и пълноценна културна програма изисква солидни средства и усилия. Събитията ни трябва да са достъпни, за да можем да изпълняваме основните си функции, осигурявайки достъп до култура на възможно най-широк кръг от хора.

Но освен тази отговорност, ние носим и отговорност по отношение на света, в който живеем. Не можем да допуснем чрез нас замърсяващи и вредящи на климата компании да се опитват да изпират имиджа си. Затова в годината на нашата 50-годишнина и на 25-ото Габровско биенале на хумора и сатирата, което е изцяло посветено на устойчивия начин на живот, ние официално се отказваме от рекламите и спонсорствата от компании за изкопаеми горива,“ заяви Маргарита Доровска, директор на музея.

В партньорство с „Грийнпийс“

Тази инициатива на Музея на хумора и сатирата е част освен от партньорството с „Грийнпийс“ – България и от принципната визия за устойчиво развитие на музея. От институцията скоро планират да излязат с декларация за следване на екологична мисия, според която всички дейности в музея ще бъдат подлагани на оценка за устойчивост, а обществеността ще бъде въвличана в зелени каузи.

От „Грийнпийс“ – България споделят, че вече съществува тенденция различни организации да се отказват от рекламите и спонсорствата от компании за изкопаеми горива.

През 2019 г. Кралската Шекспирова трупа във Великобритания се отказа от спонсорството от „Бритиш петролеум“. Всекидневникът „Гардиън“ обяви в началото на 2020 г., че вече няма да приема реклами от компании за изкопаеми горива и че е първата голяма световна медия, която прави нещо подобно.

„Крачка“ към Холандия – Амстердам и Хага забраниха рекламите на изкопаеми горива на спирките на градския транспорт и в градските пространства през 2021 г. Отново в тези два града Музеят на Ван Гог и музеят Мавриций се отказаха от партньорството си с „Шел“ през 2018 г.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ