ESG News

Мечият пазар подлага ESG инвестирането на първото голямо изпитание

В последните 5 години инвестициите в екологичното, социалното и корпоративното управление даваха повече възвръщаемост, но вече не е така

Споделяне:

Инвестирането, базирано на принципите на екологичното, социалното и корпоративното управление (ESG), се превърна в индустрия за 35 трилиона долара. Това се случи на фона на дългия период на бичия пазар, който продължи от 2009-а до началото на тази година, пише Reuters в свой анализ.

Сега обаче инвеститорите трябва да решат дали ще се придържат към него, след като правенето на пари вече не е толкова лесно.

Мечият пазар тази година, движен от нарастващите лихвени проценти и опасенията за потенциална рецесия, поставя на изпитание ангажиментите на инвеститорите към ESG. Устойчивите фондове в САЩ регистрираха отлив от 3.5 милиарда долара през май, според данни на Morningstar.

Още преди това притокът към тези фондове се забави. Те са привлекли 7.5 милиарда долара през първите пет месеца на тази година, в сравнение с 35 милиарда долара за предходния период.

Въпреки това Алиса Станкевич, асоцииран директор на Morningstar за изследване на устойчивостта, каза, че изходящите потоци от ESG фондове трябва да се задържат, за да се говори за нещо повече от само „хълцане“ на пазара.

„Ако се опитваме да твърдим, че търсенето на ESG фондове значително се влошава, трябва да сме свидетели на търсене, което намалява по-бързо и за по-продължителен период от време, отколкото по-широкия пазар“, каза Станкевич.

Портфейлите на ESG капиталовите фондове се сблъскаха с насрещни ветрове на два фронта тази година. Технологичните акции, върху които ESG фондовете са склонни да имат прекомерни експозиции, тъй като се възприемат като по-екологични, се представиха по-слабо спрямо по-широкия пазар. В същото време акциите на петролните и газови компании, които много ESG фондове избягват поради опасения относно изменението на климата, се представиха по-добре заради покачването на цените на енергията след нахлуването на Русия в Украйна.

Докато устойчивите фондове в САЩ се представяха по-добре от другите фондове с 1.4% годишно през петте години до 30 юни, те са се представили по-слабо от по-широкия пазар с почти 2% през първата половина на 2022 г., според Morningstar.

Проучванията на инвеститорите, целящи да преценят бъдещата им реакция на спада, се оказаха смесени.

Проучване, публикувано от Journal of Financial Planning и Асоциацията за финансово планиране миналия месец, установи, че 28% от финансовите консултанти планират да увеличат използването или препоръчването на ESG фондове през следващата година спрямо 24% през 2021 г. Но също така установи, че 15% планират да намалят употребата през същия период, в сравнение със само 4% през 2021 г.

Проучване на RBC Wealth Management сред 976 инвеститори, базирани в Съединените щати, публикувано през април, установи, че почти половината от тях казват, че финансовото представяне и възвръщаемост са с по-висок приоритет от въздействието на ESG, спрямо 42%, които казваха това миналата година.

Питър Еселе, портфолио мениджър в инвестиционния консултант Commonwealth Financial Network, каза, че ESG инвеститорите са склонни да имат дълги инвестиционни хоризонти, което ги прави „привързани“ към определен клас активи.

Те обикновено са по-малко фокусирани върху представянето, отколкото вашия традиционен инвеститор, така че мисля, че има желание да се ангажират и да останат с компаниите през периоди на нестабилност“, каза Еселе.

Това мнение се споделя от мнозина на Уолстрийт, включително от инвестиционната банка Morgan Stanley, чиито капиталови анализатори казаха миналия месец, че „смекчаването на настроенията към ESG“ не представлява „структурно забавяне“.

Тим Хюз, управляващ директор на инвестиционния консултант Wealthspire Advisors, е установил, че интересът на клиентите към ESG инвестиране се е увеличил през последната година.

„Видяхме слабо представяне, но някак си чувствам, че това е очаквано и очакванията бяха управлявани като такива. Честно казано, изобщо не получих много отпор (от клиенти),“ каза той.

Възможно е пазарните тенденции да са в полза на портфейлите на ESG фондовете през следващите месеци. Технологичните акции, например, регистрираха малък ръст спрямо миналия месец, който би стимулирал ESG фондовете, ако набере скорост.

Шерил Смит, икономист и портфолио мениджър в ESG инвеститора Trillium Asset Management, каза, че периодите на бавен икономически растеж често са в полза на компании със стабилни перспективи за растеж, включително тези в екологично чистите технологии и секторите на здравеопазването.

Амбър Феърбанкс, портфолио мениджър във фирмата за устойчиви инвестиции Mirova US, каза, че не инвестира в ESG „само за да се чувства добре“ и че вижда възможности в тази среда за постигане на възвръщаемост, която бие по-широкия пазар.

„Ние гледаме на това като на източник на превъзходство и това е нещо, което според мен все повече и повече инвеститори започват да разпознават“, каза Феърбанкс.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ