ESG News

Литовски общини с кампания „за“ използване на чешмяна вода

Местните власти призовават бизнеса да се включи активно в опита им да се справят с огромното замърсяване от пластмасата

Споделяне:

За литовските местни власти все още е немислимо, че много хора предпочитат бутилираната вода пред чешмяната. Ето защо водоснабдителните компании на трите най-големи града в страната – Вилнюс, Каунас и Клайпеда – инициираха промоционална кампания, наречена „Водата е живот. Споделете“, която да привлече местния бизнес към движението срещу пластмасовите бутилки.

За целта участващите заведения за обществено хранене ще предлагат на своите клиенти безплатни чаши чешмяна вода, съобщава TheMayor.EU. Нещо повече, град Клайпеда обяви, че участващите фирми ще получават безплатно първите си 1000 литра вода всеки месец.

Най-добрата чешмяна вода

Тенденцията към консумация на бутилирана вода е възникнала поради притеснения за здравето в някои части на света, но на други това е просто резултат от успешен маркетинг. Литовските общински водоснабдители твърдят, че страната разполага с една от най-качествената вода за пиене от чешмата в Европа.

„Качеството на чешмяната вода в Литва е завидно високо в сравнение с други страни. Ние сме една от малкото страни в Европа, която използва само подземни водни ресурси за обществено водоснабдяване. Трябва да използваме повече това предимство. Светът се „задушава“ от пластмаса, а Европа чертае ясна посока на зеления курс. Изборът да се пие вода от чешмата е лесен, но е и важна стъпка към осъзнато общество“, каза министърът на околната среда на страната Симонас Гентвилас.

„Пластмасовото задушаване“ е феномен и в малката балтийска държава. Изчислено е, че литовците изхвърлят толкова пластмасови отпадъци, колкото теглото на четири телевизионни кули годишно, а само една трета от тези отпадъци отиват в заводите за рециклиране.

Така се роди идеята местните фирми, опериращи в сектора на хотелиерството, да станат ценни партньори в промяната на навиците, като сервират на клиентите си чаша чешмяна вода безплатно. Обществеността се насърчава да пие чешмяна вода с увереност да намали въздействието върху околната среда на пластмасовото замърсяване.

„Можем да уверим както жителите, така и бизнеса, че водата, доставяна в Клайпеда, наистина е с добро качество, количеството минерали в нея е равно на дневната норма, която е необходима за осигуряване на висококачествен и здравословен начин на живот. Ние проверяваме качеството на водата всеки ден в лаборатория. Надяваме се, че тази кампания ще насърчи бизнеса да се осъзнае и да се откаже от пластмасата, която се произвежда в света над 350 хиляди тона годишно, и ще насърчи жителите да използват повече вода, която е необходима на нашите тела , особено през лятото“, каза Бенитас Йоникас, генерален директор на компанията за управление на водите в Клайпеда.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ