ESG News

Климатичният стрес тест на ЕЦБ показа риск от загуба на €70 млрд. за банките

Повечето банки от еврозоната не разполагат с рамка за моделиране на климатичния риск и обикновено не го вземат предвид при отпускане на заеми

Споделяне:

Евентуален внезапен скок на цените на въглеродните емисии през настоящата година, в съчетание с климатични аномалии, като наводнения и суши, биха довели до загуби от най-малко 70 млрд. евро за най-големите банки в еврозоната. Това съобщи Европейската централна банка, въз основа на данни от първия си климатичен стрес тест на банките в еврозоната, цитирана от Reuters.

ЕЦБ предупреди, че оценката ѝ значително подценява действителните загуби за 41 банки, попадащи в извадката, тъй като стрес тестът се фокусира само върху кредитния и пазарния риск и не отчита косвени ефекти, какъвто би бил последвалият икономически спад.

Това скоро може да стане актуално, тъй като еврозоната се бори със сушата, нарастващите цени на енергията и вероятно дори спирането на доставките на газ от Русия през есента в отговор на санкциите, наложени заради инвазията й в Украйна.

Банките, както и различни други компании, са под нарастващ натиск от своите акционери и от екологични организации да предприемат бързи действия, чрез които да намалят въглеродния си отпечатък.

Стрес тестът на ЕЦБ е установил, че повечето банки от еврозоната не разполагат с рамка за моделиране на климатичния риск и обикновено не го вземат предвид, когато отпускат заеми.

“Те трябва спешно да увеличат усилията си за измерване и управление на климатичния риск, като запълнят текущите пропуски в данните си и възприемат добрите практики, които вече съществуват в сектора”, каза председателят на Европейския банков орган Андреа Енрия.

Констатациите, произтичащи от стрес теста, няма да окажат влияние върху размера на капитала, който банките са задължени да притежават, и ще се включат към надзора им само от гледна точка на качеството.

ЕЦБ извършва този отделен “тематичен преглед”, за да прецени напредъка на банките към интегрирането на климатичния и екологичния риск в техните бизнес операции. Европейската централна банка очаква те да отговорят на критериите ѝ най-късно до края на 2024 г.

Банката на Франция беше първата сред централните банки, която извърши климатичен стрес тест на банки и застрахователи миналата година, а след това я последва и Банката на Англия.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ