ESG News

Климатичните промени трябва да са с най-висок приоритет в България

Коалиция "За зелен рестарт" настоява в следващите служебни и редовни правителства отново да има вицепремиер по климата

Споделяне:

Коалицията от граждански организации “За зелен рестарт” настоява управлението на климатичните промени да остане приоритет за изпълнителната власт и в следващите редовни или служебни правителства отново да има вицепремиер по климата. В момента постът се заема от Борислав Сандов, но той, както и цялото правителство “Петков”, е в оставка. Позицията на коалицията, в която влизат MOVE.BG, WWF България, Грийнпийс България и Институт “Кръгова икономика”, е изпратена до правителството в оставка и до парламентарно представените партии и коалиции.

По този начин, според гражданските организации, ще се гарантира необходимата координация на редица ключови реформи у нас, включително на спешни мерки, от чието изпълнение зависи и немалка част от финансирането по новите оперативни програми и по Плана за възстановяване и устойчивост.

“Точно преди една година, в навечерието на поредните парламентарни избори с неясен резултат, предложихме издигането на устойчивото развитие на най-високо ниво в изпълнителната власт – чрез създаването на длъжността вицепремиер по климатичния преход и зелената трансформация. Предложение, мотивирано от разбирането ни, че България трябва да има, независимо от политическата ситуация и несигурност, национална и дългосрочна визия към водещото предизвикателство пред света и пред страната ни – климатичните промени, свързаната с тях необходимост от засилен и координиран подход към зелената трансформация и осигуряване навременното изпълнение на комплексните реформи и процеси, които са също и условие за немалка част от финансирането по националния План за възстановяване и устойчивост и по новите оперативни програми,” посочват от Коалиция “За зелен рестарт”.

Днес, една година по-късно и отново в неясна политическа ситуация, Коалицията настоява устойчивото развитие да продължи да бъде част от най-високите нива на изпълнителната власт, независимо дали става дума за редовни или служебни правителства. “Запазването на длъжността заместник министър-председател по климатичните политики е необходимото минимално условие днес, а разширяването на правомощията на позицията с координиране на зелената трансформация на икономиката е повече от наложително.”

В следващите месеци предстоят важни и определящи действия, свързани с изпълнението на Европейския зелен пакт (Зелената сделка), на новите оперативни програми и на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и затова вицепремиерът с ресор климатични промени и зелена трансформация би имал редица спешни приоритети, посочват още от Коалиция “За зелен рестарт”.

Сред тях са:

  • Координиране на основните реформи и проекти в НПВУ, така че да не изгубим още от средствата, предназначени за страната ни;
  • Координиране и контрол на прилагането на принципа за ненанасяне на значителни вреди на околната среда (DNSH) – ключов аспект за получаване на средствата по НПВУ;
  • Координиране на българските позиции по мащабния пакет от законодателни промени в ЕС „Подготвени за цел 55“;
  • Координиране на прехода към истински нулеви емисии, декарбонизация на икономиката, и свързаните с това реформи, обхващащи редица сектори;
  • Координиране на процесите и действията за преодоляване на енергийната бедност;
  • Координиране на осигуряването на среда за развитие на кръгова и зелена икономика, която разкрива нови работни места и е основна гаранция за просперитет на държавата ни в бъдеще;
  • Координиране на действията за оценка на рисковете от климатичната криза и адаптацията на секторите, регионите и екосистемите към нея.

“Надяваме се, че в безпрецедентната ситуация на няколко глобални кризи със сериозни отражения в Европа и у нас, политиците ще бъдат на висотата на нуждите на страната ни и че ще действат дългосрочно и с визия за просперираща България”, завършва писмото.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ