ESG News

Испанска компания ще рециклира вятърни паркове

Пилотният проект е в малкия град Алмазан, но предстои дейностите да обхванат и други региони

Споделяне:

Малкият испански град Алмазан ще бъде домакин на първата компания в страната, чиято дейност ще бъде да рециклира инсталации за вятърни паркове. Новото предприятие, наречено GIRA Wind, продукт на партньорство между енергийната компания Naturgy и регионалната банка Caja Rural de Soria, ще създаде работни места и ще стимулира иновативната икономика, фокусирана върху рециклирането на материали в провинцията, пише TheMayor.EU.

Алмазан има около 5500 жители, разположен е в автономния регион Кастилия и Леон, североизточно от Мадрид. Сега е готов да придобие по-голяма известност с въвеждането на новата индустрия там.

Зеленият преход отваря пазара за нови бизнес възможности

С износването на вятърните турбини, собствениците на тези съоръжения са изправени пред необходимостта да покриват собствените си разходи за техния демонтаж и обезвреждане. По същество растежът на сектора за производство на енергия от възобновяеми източници повдигна въпроса за управлението на промишлените отпадъци от тези материали. Тъй като, ако този процес не е устойчив, цялата полза от индустрията може да бъде сериозно намалена.

Нуждите от демонтаж на тези проекти за възобновяема енергия в Испания в момента достигат пазарна стойност над 250 млн. евро само за работа по демонтажа. Това би означавало възстановяване на всички елементи, които изграждат вятърните турбини.

Генералният директор за възобновяеми енергийни източници, нови бизнеси и иновации в Naturgy Хорхе Баредо уверява, че „GIRA Wind е родена с целта да насърчава енергийния преход чрез кръгова икономика и за разлика от други инициативи тя ще предоставя цялостно решение за рециклиране и ще позволи интегрирането на други компании и агенти на екосистемата в нашата верига на стойност“.

Пилотният завод Almazán ще предложи проект за кръгова икономика с цялостна услуга за демонтаж и рециклиране на материали. Това включва турбините и лопатките, както и възстановяването на компоненти, като фибростъкло, и оборудване за тяхното частично или пълно повторно използване.

Като част от инициативата се проучват и съюзи с други проекти и този бизнес модел ще бъде възпроизведен в други географски региони със сътрудничеството на местни и национални компании, както и на различните администрации.

Запишете се за нашия бюлетин

Тагове:
Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ