ESG News

Ирландия с нови цели за намаляване на въглеродните емисии наполовина

Планът за действие предвижда с 51% по-малко емисии до 2030 г., като засяга ключови икономически сектори

Споделяне:

Ирландското правителство договори цели за ограничаване на емисиите парникови газове в ключови икономически сектори. Промените предвиждат 75% намаление на емисиите от електроенергийния сектор, 50% – от  транспорта, 40% – от жилищните сгради и 35% – от промишлеността.

Лидерите на Зелената партия Фиана Фейл и Фине Гаел направиха компромис с 25% намаление за селскостопанския сектор, въпреки че именно този сектор е отговорен за около 38% от емисиите парникови газове в страната. В Плана за действие относно климата от миналата година Ирландия беше заложила между 22% и 30% намаляване на емисиите в сектора.

„Целите, които бяха поставени днес, ще бъдат предизвикателство за всички сектори, но също така са справедливи, подходящи и, което е важно, базирани на това, което е постижимо“, коментира министърът на околната среда Иймън Райън в изявление.

Според обновения План за действие относно климата Ирландия се очаква да намали емисиите си парникови газове по сектори с 51% до 2030 г. За реализацията на предвидените промени ще са необходими около 125 милиарда евро частни и публични инвестиции.

В Плана са изброени около 1000 мерки, сред които таргети за един милион електрически превозни средства и модернизиране на 500 000 домове до 2030 г. – чрез смяна на изолацията на лошо отопляеми къщи и инсталиране на енергийно ефективни алтернативи като термопомпи.

Освен това планът предвижда още 500 000 души да заменят шофирането с ходене пеша или използване на велосипед и обществен транспорт.

Ще бъдат отпуснати безвъзмездни средства и различни стимули като данъчни облекчения за подтикване на хората към екологични инвестиции. В публичния сектор ще бъде забранено купуването на превозни средства и отоплителни системи, захранвани с изкопаеми горива.

До 80% от производството на електроенергия в Ирландия трябва да бъде възобновяема електроенергия, голяма част от която ще бъде от офшорна вятърна енергия, се предвижда в доклада.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ