ESG News

Иновацията на Samsung – телефон от рибарски мрежи

Samsung Electronics дава нов живот на най-често срещания пластмасов боклук в океана

Споделяне:

Рибарските мрежи са основният замърсител с макропластики във водоемите. Изследване на Голямото тихоокеанско сметище установява, че 86% от големия пластмасов боклук са рибарски мрежи (по данни на The Guardian). Всичките тези макропластики заплашват сериозно благосъстоянието на морските обитатели и на всички екосистеми, тъй като често стигат и до водните източници и храната на хората.

Устойчивата иновация на Samsung

Samsung Electronics прави смела крачка, преосмисляйки дизайна и изработката на продуктите си по начин, който ще допринесе за един по-чист океан. Компанията се стреми да прави повече с по-малко, като оползотворява нежелания пластмасов боклук от риболовните мрежи за направата на своите продукти.

Дълготрайното излагане на морска вода и ултравиолетови лъчи прави материала на риболовната мрежа е крехък, което затруднява директното преработване. В желанието си да намери решение, Samsung създава материал, който да използва в изработката на своите смартфони, като същевременно запазва здравето на световните океани.

За целите на новия си устойчив проект Samsung си партнира с Royal DSM, водеща научно базирана компания за събиране на риболовни мрежи от рибари, които ги събират по крайбрежието на Индийския океан. Компанията осигурява мрежите, след което ги разделя, нарязва, почиства и екструдира, за да разработи екологичен материал, който се състои от минимум 80% рециклиран полиамид или найлон.

Друг сътрудник на Samsung в мисията е Hanwha Compound, компания за смесване на полимери, която оптимизира производителността на материала, за да отговаря на висококачествените стандарти на компанията за технология за смартфони. Материалът се трансформира във високоефективни полиамидни смоли, които са конструирани с минимум 20% преработени риболовни мрежи.

Бъдещи ангажименти

Уникалният екоматериал, изваден от дълбините на океана и трансформиран в рециклирани полиамидни смоли, става част от ключови компоненти от серията Galaxy S22 и вътрешния капак на S Pen. Но тази иновация, даваща втори живот на проблемната пластмаса, изглежда е само началото за Samsung. От компанията се ангажират да развиват тази технология за преизползване на пластмаси от океана, като смятат да заложат на нея при изработката на всички свои продукти. Използването на рециклирана от Samsung пластмаса до края на 2022 г. може да предотврати навлизането на повече от 50 тона изхвърлени риболовни мрежи в световните океани.

Като част от екологично отговорната политика на компанията Samsung цели разгръщане на мащаба на своите действия при производството на серията Galaxy S22, като увеличи използването на рециклирани материали, намали мощността на режим на готовност, премахне пластмасата за еднократна употреба от опаковките и отклони от депата всички свои отпадъци до 2025 г.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ