ESG News

Ingka Investments придобива 49% дял в офшорни вятърни проекти в Швеция

Инвестиционният клон на Ingka Group се насочва към 3 проекта с капацитет от 9 000 MW

Споделяне:

Ingka Investments е инвестиционният клон на холдинговата компания Ingka Group, която е базирана в Нидерландия и контролира 367 от магазинитe na ИКЕА. От клона обявиха, че инвестират в три проекта за развитие на офшорна вятърна енергия в Швеция, като компанията придобива дял от 49 процента на стойност 58 млн. евро. Проектите имат потенциал да достигнат обща инсталирана мощност от 9 000 MW.

Проектите в Швеция

Трите проекта за вятърна енергия са Galatea-Galene в протока Категат, Triton в Балтийско море (южно от Швеция) и Aurora между островите Йоланд и Готланд. След като бъдат пуснати в експлоатация, проектите ще имат потенциала да произвеждат до 38 TWh комбинирано. Това количество съответства на повече от 25% от консумираната електроенергия в Швеция през 2021 г.

За Galatea-Galene и Triton са подадени всички заявления за разрешителни за вятърни паркове, докато третият проект Aurora е още в ранна фаза. За него са подадени две от три заявления за разрешителни за вятърни паркове. Условията за офшорна вятърна енергия в обектите на проекта са благоприятни поради силните и стабилни ветрове, сравнително плитките води и близостта до наземната преносна мрежа.

„Това сътрудничество е смел ход за разширяване на нашите инвестиционни дейности за справяне с намаляването на отпечатъка върху климата далеч отвъд собственото ни потребление и в нашата верига на стойността. Ние увеличаваме нашите глобални инвестиции и ангажименти във възобновяема енергия от над 3 милиарда евро днес до 6,5 милиарда евро преди 2030 г.“, казва Петер ван дер Поел, управляващ директор на Ingka Investments.

Изменението на климата, изискващо спешни действия, насочва мноежество големи компании към инвестиции във възобновяеми енергийни източници. Това е и причината за решението на Ingka Investments да предприеме стъпка към 100% възобновяема енергия по цялата верига на стойността, като разшири инвестициите си в сектора до 6.5 милиарда евро.

От 2009 г. насам Ingka Investments е инвестирала над 3 милиарда евро във ВЕИ проекти – във вятърна и слънчева енергия. Тези инвестиции дават възможност на групата да генерира повече възобновяема енергия, отколкото консумира в своите глобални операции. Целта е да се произведат 15 TWh и да се подкрепи намаляването на климатичния отпечатък на групата с 6 милиона тона CO2 (в сравнение с базовата линия през фискалната 2016 година).

Други ВЕИ проекти

Инвестициите в офшорна вятърна енергия могат да допринесат значително за амбицията на Ingka Group да намали своя отпечатък върху климата. Това е втората офшорна вятърна инвестиция за Ingka Investments.

„Получихме голям интерес от пазара да се присъединят към нас във важната мисия за въвеждане на широкомащабно офшорно вятърно производство в шведската енергийна система. Щастлив съм и се гордея, че вече сключихме споразумението с Ingka Investments и въз основа на нашата история от реализирането на 10 вятърни и слънчеви проекта заедно, ние сме уверени, че това партньорство ще бъде успешно. Веднъж установени, вятърните паркове ще създадат дългосрочни работни места и бизнес възможности както на местно, така и на регионално ниво, тъй като нуждата от достъп до възобновяема електроенергия се увеличава“, казва Пол Стормоен, главен изпълнителен директор на OX2 AB.

Сътрудничеството на Ingka Investment с OX2 започна през 2010 г. Оттогава Ingka Investments е придобило 10 проекта от OX2 в Швеция, Литва, Финландия и Полша.

Ingka Group притежава 575 вятърни турбини в 17 държави, 20 соларни парка и 935 000 слънчеви панела на покривите на магазини и складове на IKEA. Заедно общата енергия от възобновяеми източници на компанията възлиза на повече от 2,3 GW, което се равнява на годишното потребление на над 1,25 милиона европейски домакинства, споделят от Ingka Group.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ