ESG News

Индия забрани пластмасата за еднократна употреба

Втората най-многолюдна държава в света се опитва да пребори замърсяването с пластмасови отпадъци, които са залели страната

Споделяне:

В петък Индия наложи забрана върху пластмасовите изделия за еднократна употреба – вариращи от сламки до цигарени пакети. Целта на втората най-многолюдна държава в света е да се бори с влошаващото се замърсяване в страната, чиито улици са осеяни с отпадъци, пише Reuters.

Обявявайки забраната, правителството отхвърли исканията на компаниите за храни, напитки и потребителски стоки да отложи ограничението, за да се избегнат смущения по веригата на снабдяване.

Пластмасовите отпадъци се превърнаха в значителен източник на замърсяване в Индия. Бързият икономически растеж подхрани търсенето на стоки, които идват с пластмасови продукти за еднократна употреба, като сламки и прибори за еднократна употреба. А Индия, която използва около 14 милиона тона пластмаса годишно, няма организирана система за управление на пластмасовите отпадъци, което води до широко разпространената практика тези отпадъци да се изхвърлят в природата.

Улиците в градовете са осеяни с използвани пластмасови изделия, които в крайна сметка запушват канализацията, реките и океаните и също така убиват животни.

Индийската забрана на пластмасовите изделия за еднократна употреба включва сламки, прибори за хранене, тапи за уши, опаковъчно фолио, пластмасови пръчици за балони, бонбони и сладолед и цигарени пакети, наред с други продукти, се казва в изявление на правителството на премиера Нарендра Моди.

PepsiCo, Coca-Cola Co, индийските Parle Agro, Dabur и Amul лобираха сламките да бъдат освободени от забраната.

За облекчение на потребителите, правителството засега е направило изключение за найлоновите торбички, но е поискало от производителите и вносителите да увеличат дебелината, за да насърчат повторната употреба.

Освен компаниите за храни и напитки и потребителски стоки, производителите на пластмаса също се оплакаха от забраната, която според тях не им е дала достатъчно време да се подготвят за ограничението.

Някои експерти смятат, че прилагането на законодателството може да е трудно. Правителството реши да създаде контролни стаи за проверка на всяка незаконна употреба, продажба и разпространение на пластмасови продукти за еднократна употреба.

Според Организацията на обединените нации пластмасовите отпадъци са с епидемични размери в световните океани, като около 100 милиона тона са изхвърлени там. Учените са открили големи количества микропластмаса в червата на дълбоководни океански бозайници, като китовете.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ