ESG News

Горещата вълна в Европа всъщност пречи на слънчевите панели да събират енергия

Интензивното слънце в последните дни спомогна за рекордно захранване на европейската мрежа със слънчева енергия, но слънчевите панели не обичат прекомерната топлина

Споделяне:

Интензивното слънце в последните дни спомогна за рекордно захранване на европейската мрежа със слънчева енергия, но слънчевите панели не обичат прекомерната топлина.

В неделя Германия регистрира генерирането на рекордно количество електроенергия, докато в повечето си части отчиташе твърде високи температури. Тези температури се очаква да се покачат още през следващите дни, и то в цяла Западна Европа, с което се очаква и генерирането на още повече енергия.

Но всъщност тези рекордни количества събрана слънчева енергия са в пъти по-малко от количествата, които могат да се постигнат при по-ниски температури.

По-горещите дни не означават повече енергия, противно на интуицията, тъй като покачващите се температури възпрепятстват капацитета на слънчевите панели за събиране на енергия.

Панелите поглъщат светлината от слънцето чрез фотоволтаичните си клетки, като погълнатите фотони изтласкват електрони от своите атоми и образуват електрическа верига в полупроводниците на панела и така генерират поток от електричество.

Идеалната температура за оптималното протичане на този процес е 25 градуса по Целзий – температурата, при която се тестват повечето слънчеви панели. И над тази температура, независимо колко ярко грее слънцето, ефективността на панелите започва да намалява.

Топлината възбужда прекомерен брой от електроните, отговорни за преобразуване на слънчевата енергия в електричество, и това реално намалява генерираното напрежение в панела и неговата ефективност. Това негативно въздействие съвсем не е минимално. Според данни на CED Greentech високите температури могат да намалят ефективността на слънчевите панели с 10 до 25 процента.

 

Климатичната криза се задълбочава: Екстремни горещини в Европа

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ