ESG News

Германия залага в енергийната криза на биогаз от оборски тор

Устойчивата енергия се произвежда от пилешка, кравешка и свинска тор в местния завод за биограз в Цербст

Споделяне:

В следствие от ограничението на руския природен газ към Германия, държавата търси нови алтернативи, за да задоволи енергийните си нужди. “Газпром” доставя едва 20% от очаквания газ на Германия и зимата може да се окаже много тежка, ако не се вземат навременни мерки.

На около 140 километра западно от Берлин, в град Цербст местна инсталация има устойчиво решение на този проблем, съобщава Euronews. Заводът всеки ден преобразува животинска тор в големи количества биогаз.

„Всеки работен ден произвеждаме толкова много газ, че е еквивалент на танкер, пълен с 20 000 литра петрол.“, коментира собственикът Крис Дьоринг.

През зимата заводът му ще може да захрани основни части от инфраструктурата на петия най-голям по площ район в Германия Цербст.

„С партньора тук, доставчика на газовата мрежа и управата на града, ще можем да продължим да отопляваме болницата, училищата и друга критична инфраструктура“, каза още Дьоринг.

Биогазът – решението?

Германия спешно се нуждае от газ и отговорът може да се окаже в биогаза. Колкото и да е обещаваща инвестицията в биогаз обаче, експертите твърдят, че за момента производството не е достатъчно и може да бъде само краткосрочно решение на енергийната криза в Германия.

Анализаторът на енергийния пазар Хайко Ломан смята, че в дългосрочен план биогазът ще се превърне в ключов ресурс за Европейския съюз .

„ЕС има рамката REPowerEU като концепция за това как да се отдалечим от руския газ, а биогазът трябва да играе огромна роля“, продължава Ломан. „Въпреки това повечето хора, които познавам, не смятат, че е напълно възможно. Планът може да не е осъществим.”

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ