ESG News

Германия задължава провинциите да заделят 2% от земята си за вятърни турбини

Множеството регулации в момента пречат на увеличаването на дела на възобновяемата енергия в страната

Споделяне:

Тази седмица германската управляваща коалиция представи своя нов пакет за възобновяема енергия, целящ да рационализира процеса по одобрение на нови проекти и да разшири съществуващите производствени мощности. Едно от големите препятствия пред експанзията на устойчивата енергия в Германия през последните години са множеството регулации, спиращи проекти за вятърни турбини, пише TheMayor.EU.

Основната политика за разширяването е, че правителствата на провинциите в страната ще трябва да определят част от земята си (2%) специално за вятърни паркове или рискуват федералното правителство да блокира определени закони, като този за разстоянието до жилищните райони.

Според скорошен анализ на Центъра за изследване на слънчевата енергия и водорода в Баден-Вюртемберг, възобновяемите източници осигуряват 49% от енергията на Германия. Лъвският дял от това, или около 21%, идва от вятърни турбини на сушата и 17% от слънчева енергия. Изследователите също така посочват, че увеличаването на вятърната енергия се е забавило поради регулаторни пречки и дълги и трудни процеси на одобрение.

Рационализиране на вятърната енергия

Най-важната част от пакета за възобновяема енергия е държавният мандат за земята. По същество това означава, че всяка федерална провинция в Германия ще трябва да определи около 2% от земята си за вятърни турбини през следващите десет години.

В по-малки провинции, като Бремен, Хамбург и Берлин, този брой е едва 0.5%. В същото време в по-ветровитите провинции, като Долна Саксония, Бранденбург, Тюрингия, Саксония-Анхалт, Хесен и Рейнланд-Пфалц, този дял достига до 2.2%.

Важно е, че няма разпоредби, които да казват на провинциите как да определят тази земя или къде трябва да бъде, което означава, че решенията и процедурите зависят от тях. Местните власти все още могат да спазват правилата за минимално отстояние до жилищните райони, които са били голям проблем за проекти за вятърна енергия в Германия в миналото.

Местните правителства могат дори да влизат в търговски схеми помежду си, където една да отдава земя под наем на друга, за да изпълни целта си.

Освен това пакетът има за цел да стандартизира планирането и одобрението, например когато проекти преминават през екологична оценка. Това включва и рационализиране на целия процес, тъй като до този момент всяка провинция имаше свои собствени разпоредби.

Според официално изявление планът има за цел германската енергия да стане 80% възобновяема през следващите осем години и новите разпоредби трябва да помогнат за насърчаване на създаването на нови проекти в близко бъдеще.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ