ESG News

Геотрейдинг с две фотоволтаични централи в София и Етрополе

През 2021 г. дружеството изгражда фотоволтаичните централи, които произвеждат около 74 MWh зелена електроенергия за година

Споделяне:

Геотрейдинг АД е отговорна компания, част от Група ГЕОТЕХМИН, която реализира зелени инвестиции. През 2021 г. дружеството изгражда две фотоволтаични централи (ФтЕЦ) в София и Етрополе, които произвеждат общо около 74 MWh зелена електроенергия за година. Токът спестява CO2, който би се отделил при зареждане на близо 6.4 млн. мобилни телефона, при изразходването на над 22 000 литра бензин и при годишното потребление на електрическа енергия на шест еднофамилни къщи.

Фотоволтаичните централи са разположени върху покривите на сервизните бази ProAuto в София и Етрополе и са собственост на Геотрейдинг АД. Инвестицията е част от политиката на Групата за опазване на околната среда. Проектът е съобразен с тенденциите за стимулиране изграждането на ВЕИ мощности в урбанизирани територии, което оптимизира площите, необходими за производство на чиста енергия. Всяка от фотоволтаичните централи в София и Етрополе е с капацитет около 35 – 37 MWh/година. Произведеното количество енергия се отчита в реално време през система за онлайн мониторинг от последно поколение. Освен излъчване онлайн, системата акумулира и представя данни за добитата енергия на дневна, месечна и годишна база от момента на стартирането на централата. Данните се получават и чрез мобилно приложение. Токът, произведен от фотоволтаичните централи, се продава на съответното електроразпределително дружество.

Двата проекта на Геотрейдинг АД са част от дългосрочната стратегия на Група ГЕОТЕХМИН за развитие и отговорни инвестиции. Те са изпълнени от друга компания от Група ГЕОТЕХМИН – Енергео ЕООД. Дружеството е лицензиран търговец на електроенергия за индустриални и бизнес клиенти и специализира в дейности по развитие на инженерни, енергийни и ВЕИ проекти с обхват от предпроектни проучвания до поддръжка и управление на експлоатацията през целия жизнен цикъл на изградените съоръжения.

Германия ще има най-големия стадион със слънчева енергия

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ