ESG News

Габрово вече има машина за филтрирана чешмяна вода

Целта на местната власт е да намали продажбите на бутилирана вода и да се бори с използването на пластмаса

Споделяне:

Централният площад на Община Габрово вече е оборудван с иновативна машина за филтриране на чешмяна вода, която е достъпна за жителите и гостите на града. От пресцентъра на общината съобщиха, че монтираната от частна фирма машина е първата от този род в страната.

Автоматът е свързан към водоснабдителната система. Прави двойна филтрация чрез линейна система за дезинфекция с UV лампа и разполага с охлаждаща система с Ice Bank технология. Машината доставя четири вида вода – охладена, студена, леко газирана и силно газирана. Съдовете, в които може да се пълни вода, са рециклируема чаша, която се подава от машината, или в собствена чаша и бутилка. Термос може да се закупи на място.

Целта на компанията, монтирала съоръжението, е да се намали консумацията на пластмаса, като се стимулира използването на собствена бутилка или закупуването на термос. Менюто на автомата, разположено по-ниско, дава възможност и на инвалиди да се възползват от него.

Автоматът разполага със слънчев фотоволтаичен панел, който позволява на машината да функционира в рамките на светлата част на деня. В останалото време той превключва автоматично към електрическата мрежа. Максималното количество вода, което може да се напълни еднократно, е един литър. Плащането става с монети или чрез фирменото приложение Si.Spot Pay, което може да бъде безплатно изтеглено през AppStore или Google Play на смартфона, обясниха от общината.

Вечер, след 22:00 часа, автоматът се затваря.  Той ще бъде на разположение на габровци в топлите месеци, но не и в зимния период, когато температурите са минусови.

В съседство с автомата за вода е разположена и машина за рециклиране на кенчета и пластмасови бутилки.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ