ESG News

Финландия изгражда национална водородна мрежа

Скандинавската държава смята, че този тип гориво ще помогне за постигането на амбициозните климатични цели

Споделяне:

Финландските власти обявиха, че ще създадат национална водородна мрежа, пише TheMayor.EU. По-специално, Комисията по икономическа политика се застъпи за разширяването на инфраструктурата за пренос на водород и развитието на свързания пазар на водород във Финландия.

Обещанието се случва в контекста на климатичните амбиции на страната (да постигне въглеродна неутралност до 2035 г.), нарастващите цени на енергията и необходимостта от независимост от руските и изкопаемите горива. А зеленият водород е смятан за гориво, което подкрепя амбициите за нулеви емисии.

Финландия – основен играч в търговията с водород

Финландският държавен оператор на преносната система за природен газ Gasgrid Finland Oy отговаря за осигуряването на непрекъснатите доставки във Финландия. В бъдеще стратегическият интерес на компанията ще бъде и развитието на преносна инфраструктура за водород и неговите газообразни производни и осигуряването на тяхната функционалност и непрекъсната работа, се казва в прессъобщение на Министерството на околната среда.

За тази цел държавният оператор ще създаде дъщерно дружество, което ще се капитализира с текущите си финансови споразумения и паричния поток от операции. Правейки това, освен че гарантира собствената си енергийна независимост, скандинавската страна иска да се позиционира като производител и износител на водород.

Както се съобщава на сайта на министерството, преносният капацитет на газовата система е значително по-висок от този на електроенергийната система и този капацитет може да се използва например за пренасяне на нисковъглеродни газове, като водород, произведен от електричество. В същото време това ще осигури гъвкавост на енергийната система.

„Правителството все още иска да насърчи необходимите инвестиции в преноса и разпределението на водород през този парламентарен мандат. Основните насоки за водородната икономика са включени в стратегията за климата и енергетиката, която ще бъде представена на парламента следващата седмица“, обясни министърът на икономиката Мика Линтила.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ