ESG News

Завръщането на въглищата заплашва ESG рейтингите на европейските компании

Някои големи компании вече са принудени да използват замърсяващото гориво заради решението на Русия да ограничи драстично подаването на газ

Споделяне:

Европейските компании, които се обръщат към въглищата като алтернатива на руския газ, са изправени пред проблем за своите екологични, социални и управленски (ESG) рейтинги. А това ги принуждава да се борят в опит да впечатлят инвеститорите, които все още търсят устойчивост, пише Reuters в свой анализ по темата.

Въпреки енергийната криза след санкциите срещу Русия големите европейски инвеститори казват, че няма да смекчат инвестиционните си принципи за постигане на нетни нулеви цели за емисии на парникови газове до 2050 г. или дори по-рано.

Инвеститорите все повече използват ESG рейтинги, разработени от компании като MSCI или Sustainalytics, за да преценят заслугите на фирмите. Изгарянето на въглища, което отделя повече въглероден диоксид, отколкото алтернативи като нефт и газ, дава на компаниите черна точка.

Европейските страни, включително Германия и Италия, обмислят временно да се върнат към въглищата заради решението на Русия да спре почти изцяло доставките по „Северен поток“. Някои компании, като германския производител на специални химикали Lanxess, също заявиха, че може да консумират повече въглища.

Как да се компенсира екологията?

Компаниите, принудени от нарастващите разходи или националната политика да използват горивото, биха могли да наваксат, като намерят други начини за подобряване на екологичните си качества, или като се съсредоточат върху буквите „S“ и „G“ в ESG, добавят източници от индустрията.

„Когато вашите емисии се повишат, при равни други условия, вие ще имате повече проблеми от гледна точка на рейтингите“, каза Силвен Ванстън, изпълнителен директор „Инвестиционно изследване на изменението на климата“ в MSCI. „Ако излезете с фантастичен нов ангажимент, това може да го компенсира.“

Но досега малко компании са успели да намерят универсално решение, с което да противодействат на използването на силно замърсяващото гориво. Lanxess, която по-рано призна за нарастването на своя въглероден отпечатък, отказа да коментира потенциалното въздействие върху своя ESG рейтинга си заради изгарянето на повече въглища.

Компанията обаче посочи, че ако извади себе си от пазара, това може да означава затваряне на заводи и загуба на работни места, което потенциално засяга „социалния“ аспект на дейността ѝ.

Има и други възможности за компаниите, които искат да запазят рейтингите си. Дейвид Макнийл, ръководител на климатичния риск в Sustainable Fitch, каза, че агенцията разглежда широкото ESG въздействие на компанията, когато я оценява.

„Ако енергийна компания емитира зелени облигации, това е нещо, което ще разгледаме“, каза той.

Някои, като италианската компания за комунални услуги Enel, са издали облигации, свързани с устойчивостта, което се отразява на цялостното им представяне в областта на устойчивостта.

Свързаните с устойчивостта облигации и зелените облигации, които финансират специфични екологични проекти, обаче се представиха слабо през последните месеци, тъй като перспективата за по-високи лихвени проценти и възможната рецесия удариха пазарите на корпоративния дълг в по-широк план.

Най-големият производител на електроенергия в Германия RWE, чийто главен изпълнителен директор каза миналия месец, че Германия трябва да спести газ в своя енергиен сектор, като го замени с въглища, вече е емитирал зелени облигации.

Дългосрочно фокусът остава „зелен“

Говорител на групата каза, че RWE все още се фокусира върху разширяването на използването на възобновяеми енергийни източници и водород. Това е с оглед на по-нататъшното ускоряване на спирането на въглищата – стратегия, на която нейните инвеститори са дали „широко одобрение“.

Други компании, като най-големия завод за производство на мед в Европа – Aurubis – също заявиха, че целта им остава да се декарбонизират, въпреки допълнителното краткосрочно усложнение заради включването на въглища в енергийния микс.

Инвеститорите настояват, че са поели подобен ангажимент. AXA Investment Managers, Allianz Global Investors и Zurich Insurance, които общо управляват активи на стойност 1.8 трилиона долара, казаха, че спазват плановете си за намаляване на въглищата въпреки войната в Украйна.

„Ние не променяме позицията си и не променяме политиката си – придържаме се към курса“, каза Линда Фрайнер, ръководител на отдела за устойчивост на Zurich Group.

Засега енергийната криза в Европа показва малко признаци за разрешаване. Остава да се види доколко компаниите или инвеститорите могат да запазят вярата си във важността на дългосрочните принципи на ESG, като спирането на въглищата, ако ситуацията се влоши.

„Въглищата повдигат въпрос за енергийната сигурност, който в краткосрочен план е в конфликт с проблема с декарбонизацията“, каза Алекс Симкокс, ръководител на ESG инвестициите в мениджъра на активи Mondrian.

„Ако сте в Германия и Русия ви спира газа, дори и да сте в партията на Зелените, трябва да приемете, че разширяването на използването на въглищната енергия е прагматичен отговор.“

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ