ESG News

Емисиите парникови газове растат най-много в България

Страната е лидер в Европейския съюз с 38% покачване на отделените количества през първото тримесечие на 2022 г.

Споделяне:

Емисиите парникови газове, отделени от икономиката на ЕС през първото тримесечие на 2022 г., са нараснали с 6% на годишна база. За периода януари – март в атмосферата са изпуснати 1.029 милиарда тона еквивалент на въглероден диоксид, което според изчисленията на европейската статистическа служба Евростат все още е под нивата отпреди COVID-19.

За сравнение, през първото тримесечие на 2019 г. икономиката на ЕС е емитирала 1.035 милиарда тона еквивалент на въглероден диоксид.

Домакинствата замърсяват най-много

През първото тримесечие на 2022 г. икономическите сектори, които са допринесли в най-голяма степен за количеството на емисиите парникови газове, са домакинствата (24%), електроенергията и доставки на газ (21%) и производството (20%), следвани от селското стопанство (12%), транспорт и съхранение (10%).

Най-големи замърсители в ЕС по сектори

Емисиите са нараснали във всички сектори спрямо същия период на 2021 г. с изключение на домакинствата, където показателят е останал на същото равнище  (245 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид). Най-голямо увеличение е отчетено в транспорта и съхранението (21%), минното дело (15%) и строителството (11%).

Емисиите парникови газове са нараснали в почти всички страни членки на ЕС през първото тримесечие на 2022 г. спрямо същия период на 2021-а, което е знак за възстановяване от пандемията. Нидерландия (-9%) и Финландия (-1%) са единствените страни членки, които са отчели спад на емисиите през първото тримесечие спрямо същия период на предходната година.

Замърсяването в България расте най-много

Най-голямо показване на отделените емисии има в България (38%), следвана от Малта (21%) и Ирландия (20%).

Увеличаване на парниковите газове по държави в ЕС

При сравнение на първото тримесечие на 2020 г. със съответното тримесечие на 2019-та се очертава различна картина: почти всички страни членки на ЕС са регистрирали намаление на емисиите в началото на пандемията.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ